Biznis vesti

Momirović: Bageri će na tri kritične tačke na Dunavu u Bugarskoj početi da rade da bi odblokirali plovni put

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

12:51

Momirović: Bageri će na tri kritične tačke na Dunavu u Bugarskoj početi da rade da bi odblokirali plovni put
Momirović: Bageri će na tri kritične tačke na Dunavu u Bugarskoj početi da rade da bi odblokirali plovni put - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da će bagerska mehanizacija koju će Srbija poslati na bugarski deo Dunava početi da radi za osam dana, kako bi obezbedila plovnost te reke kroz Bugarsku.

"Dunav je za nas najvažniji koridor za teretni saobraćaj, jer jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterni. Nama je trenutno zbog rekordno niskog vodostaja u Bugarskoj blokirano više od milion tona uglja, blokirana je pšenica, blokirane su sirovine za hemijsku i industriju čelika", rekao je Momirović u izjavi za Tanjug, nakon što je na železničkoj stanici Novi Beograd dočekao milionitog putnika na relaciji Beograd-Novi Sad.

Dodao je da je nakon sporazuma o pomoći u obezbeđivanju plovnosti Dunava koji je postignut sa Bugarskom, mehanizaciji porebno šest do osam dana da se postavi i počne da radi.

"Cilj nam je da napademo tri kritične tačke u bugarskom delu Dunava i da što pre krenemo sa radovima, jer je to od vitalne važnosti za našu ekomiju. To je šansa da naš energetski sistem da što manje uvozimo struju i da je što više sami proizvodimo", objasnio je Momirović.

Pomoć BiH na Savi i Drini

Istakao je da je Srbija ponovo pokazala da je zemlja koja je faktor stabilnosti i zemlja koja podržava svoje susede, kao što je to bilo u vreme korona krize, kada smo pobezbedili vakcine za svoje građane, ali i za građane okolnih zemalja.

"Sada moramo da pružimo svu pomoć našim komšijama i bugarskim prijateljima, a vrlo brzo ćemo pružiti istu takvu pomoć Bosni i Hercegovini u bagerskim radovima na Savi i Drini, kako bi omogućili plovnost te dve reke", rekao je Momirović.

Zaključio je da je to dužnost Srbije i da se naša zemlja ponovo pokazala kao lider u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis