Biznis vesti

Momirović: Srbija i Bugarska će obezbediti plovnost Dunava, to je naš zajednički auto-put

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2022

-

14:02

Momirović: Srbija i Bugarska će obezbediti plovnost Dunava, to je naš zajednički auto-put
Momirović: Srbija i Bugarska će obezbediti plovnost Dunava, to je naš zajednički auto-put - Copyright Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović izjavio je danas u Sofiji nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Bugarske i ministrom saobraćaja te zemlje Hristom Aleksijevom da je Vlada Srbije ponudila bagere koji već sledeće nedelje mogu da obave interventne radove na delu toka Dunava kroz Bugarsku.

"Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države. Zahvaljujem se potpredsedniku bugarske vlade zato što je pokazao spremnost da njihova železnička infrastruktura da prednost našem kargo saobraćaju koji će nas snabdevati ugljem", rekao je Momirović nakon sastanka.

Dodao je da je formirana zajednička radna grupa koja će sprovoditi poslove bagerskih radova na Dunavu i železničkog transporta uglja za EPS.

Ministar je ocenio da je Srbija trenutno pred najvećim energetskim izazovom u snabdevanju ugljem i istakao da joj je zato veoma važna podrška Bugarske.

"Energetska kriza koja sve jače kuca na naša vrata nas tera da pokažemo naše strateško prijateljstvo i da pokažemo da smo tu jedni za druge kao prave komšije, jer sve zemlje u Evropi se bore na svoje načine sa ovom krizom, a mi imamo jedni druge da damo uzajamnu podršku", istakao je Momirović.

Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

 

On je rekao da je sa bugarskim kolegom razgovarao i o nekim strateškim pitanjima kao, što je intermodalni terminal u Dimitrovgradu koji će omogućiti intenzivniji železnički saobraćaj između Srbije i Bugarske, i rasterećenje graničnog prelaza za intenzivniji putnički saobraćaj.

Momirović je Aleksijeva obavestio i o tome da će uskoro početi izgradnja pruge od Niša do Dimitrovgrada. On je u ime Srbije zahvalio Bugarskoj na pomoći koja je pružena deci i ostalim putnicima autobusa koji su nedavno u Bugarskoj doživeli tešku saobraćajnu nesreću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis