Politika

Momirović: Bageri iz Srbije upućeni u Bugarsku kako bi se osigurala plovnost Dunavom

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2022

-

11:46

Momirović: Bageri iz Srbije upućeni u Bugarsku kako bi se osigurala plovnost Dunavom
Tomislav Momirović - Copyright MGSI, Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će se za dva dana u Sofiji sastati sa svojim bugarskim kolegom kako bi se dogovorili kako da se obezbedla plovnost Dunava kroz tu zemlju i omogućilo da ugalj i nafta stižu baržama u Srbiju.

"Za nas je luka Konstanca verovatno najvažnija luka. Preko nje ćemo dopremiti najveći deo energenata, uglja i nafte. Za dva dana idem u Sofiju da sa mojim kolegom probam da nađem neka rešenja jer je tamo najkritičniji saobraćaj, da vidimo da li možemo da im pomognenmo", rekao je ministar za Tanjug.

Momirović je najavio da će u Bugarsku biti upućeni bageri i stručnjaci kako bi se Dunav kroz tu zemlju vratio u plovno stanje.

"Srbija je verovatno jedina zemlja u Evropi u kojoj rečni saobraćaj nije zaustavljen. Samo smo ga ograničili na tri mesta: na Savi kod Bariča, kod Čortanovaca i Futoga, ali se on i na tim lokacijama odvija", rekao je Momirović.

Naveo je da je Ministarstvo uputilo interventne bagerske ekipe da saniraju sprudove koji su se pojavili i da obezbede nesmetanu plovidbu i naglasio da će tako ostati i ubuduće.

"Kada je počela ratna kriza videli smo u kom pravcu stvari idu. Fokusirali smo se na rečni saobraćaj, jer smo znali da će on imati ključnu ulogu u transportu energenata i zato imamo vodeću ulogu u Evropi i sada pokušavamo da pomognemo nekim državama da i one stave svoj plovni put u redovnio stanje", rekao je Momirović.

On je napomenuo da nismo mnogo uradili ukoliko su naše najveće reke plovne, a otežan je saobraćaj u Majdarskoj, Rumuniji, a u Bugarskoj na delu Dunava plovidba je zaustaveljena.

On je naglasio da se na hidrološke prognoze ne možemo osloniti i dodao da se radi "kao da će suša trajati 100 godina".

"Ne smemo da se oslanjamo na kišu, na prirodu, bog nam je dao ruke i moramo nešto da uradimo. Mi smo to već uradili i ni u jednom trenutku rečni saobraćaj neće biti ugrožen", zaključio je Momirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija