Biznis vesti

Austrijska vlada usvojila "kočnicu" za cenu struje – zavisiće od količine potrošene električne energiije

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

13:16

Austrijska vlada usvojila "kočnicu" za cenu struje – zavisiće od količine potrošene električne energiije
Austrijska vlada usvojila "kočnicu" za cenu struje – zavisiće od količine potrošene električne energiije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Austrije usvojila je danas takozvanu "kočnicu“ za cenu struje, kojom želi da rastereti građane u energetskoj krizi. Austrijski kancelar Karl Nehamer najavio je na konferenciji za štampu da će mera stupiti na snagu od decembra. "Kočnica“ za cenu struje predviđa subvencionisanu cenu električne energije za domaćinstva.

Prema odluci vlade kilovat sat struje koštaće domaćinstva 10 centi, ali samo za utrošenih 2.900 kilovat sati, koliko troši oko 80 odsto prosečnih austrijskih domaćinstva. Sva potrošnja preko 2.900 kilovat sati plaćaće se po tržišnoj ceni.

Prema proceni vlade „kočnica“ će domaćinstvima doneti uštedu između 400 i 800 evra. Ova mera koštaće vladu između tri i četiri milijardi evra, u zavisnosti od razvoja cene na tržištu struje.

Odluku vlade treba još da potvrdi parlament, najverovatnije na sednici u oktobru. "Kočnicom“ za cenu struje vlada je usvojila instrument koji treba da deluje brzo, a istovremeno imaće pozitivan uticaj na inflaciju.

Kancelar Nehamer je saopštio da niko u Austriji ne treba da brine da li može sebi priuštiti struju i najavio da nije potreban zahtev za ostvarivanje povoljnosti „kočnice“, već da će ona biti automatski primenjena.

Ona je, kaže, jedna u nizu mera za rasterećenje građana u vreme krize. Ministarka energetike Leonore Gevesrler rekla je da je visoka cena struje za građane veliko opterećenje i da vlada želi da brzo, bez birokratije osetno pomogne.

Ukazala je da mera osigurava da svi građani mogu sebi priuštiti struju, a istovremeno podstiče i štednju. Ministar finansija Magnus Bruner kazao je da visoka stopa inflacije ugrožava kupovnu moć i da je taj problem stigao i do srrednjeg staleža.

Ukazao je da je Austrija preduzela do sada mnoge mere o kojima se u drugim zemljama EU tek raspravlja. Jedna od njih za rasterećenje građana tek je pokrenuta, a to je takozvani „klimatski bonus“ u visini od 500 evra koji će dobiti jednokratno svi stanovnici Austrije koji u toj zemlji žive najmanje godinu dana dobiti, dok je za decu predviđeno 250 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis