Biznis vesti

RGZ podneo krivične prijave zbog opstrukcije - protiv sindikalaca, predsednika Advokatske i Javnobeležničke komore

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

13:29

RGZ podneo krivične prijave zbog opstrukcije - protiv sindikalaca, predsednika Advokatske i Javnobeležničke komore
RGZ podneo krivične prijave zbog opstrukcije - protiv sindikalaca, predsednika Advokatske i Javnobeležničke komore - Copyright TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD/ODNOSI S JAVNOSCU

veličina teksta

Aa Aa

Republički geodetski zavod saopštio je danas da je zbog koordinisane opstrukcije i napada na tu instituciju bio prinuđen da podnese krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv pet osoba. RGZ je podneo prijave protiv predsednika Javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović, predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u RGZ Dijane Konstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u RGZ Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u RGZ Stevana Todorova.

Kako je navedeno u saopštenju, krivična prijava je podneta zbog osnove sumnje da su u dužem vremenskom periodu ova lica koordinisanim opstrukcijama na napore države Srbije za reformu sistema upravljanja nepokretnostima, izvršila niz krivičnih dela protiv RGZ-a.

"Cilj njihovih aktivnosti su ugrožavanje integriteta institucije, urušavanja državnog sistema katastra nepokretnosti i opstruisanje projekta Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji koji se sprovodi uz podršku Svetske banke", navode iz RGZ.

U RGZ ističu da su u prethodnom periodu uspeli da kroz razgovore i kompromis zajedničkim snagama sa skoro svim zainteresovanim stranama i učesnicima u sistemu upravljanja nepokretnostima u Srbiji, a uz pomoć Vlade Srbije, pokrene reformu sistema u skladu sa zakonom i najboljom svetskom praksom, kroz projekat "Unapređenja zemljišne administracije u Srbiji".

Takođe, navodi se da je do sada RGZ integrisao i umrežio svoje servise i usluge sa više od 600 institucija i organizacija uključujući sve državne organe i lokalne samouprave, kao i sa više od 3.000 pojedinaca, profesionalnih korisnika RGZ-a, uključujući skoro 2.000 advokata.

Time je, kako tvrde, država uštedela građanima više od 36 miliona evra za samo tri godine, koliko bi platili za administrativne takse pre digitalizacije katastra i više od šest miliona sati u odnosu na stari sistem kada su morali lično da pribavljaju dokumenta na šalterima.

"Međutim, tokom višegodišnjih pokušaja da sa pojedincima koji vode Javnobeležničku i Advokatsku komoru nađe zajednički jezik kako bi se građanima Srbije pružio transparentniji, efikasniji, dostupniji i pouzdaniji sistem upravljanja nepokretnostima, RGZ je nailazio na koordinisane opstrukcije i napade na instituciju, sistem i projekat", navedeno je u saopštenju.

Ističe se i da je RGZ institucija čije su usluge određene kao usluge od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije i od opšteg interesa, zbog čega su bili primorani da pokrenu postupak zaštite i odbrane integriteta institucije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis