Biznis vesti

Alan Berže: Beograd ima preduslove za organizaciju EKSPO 2027.

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2022

-

20:47

Alan Berže: Beograd ima preduslove za organizaciju EKSPO 2027.
Alan Berže: Beograd ima preduslove za organizaciju EKSPO 2027. - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Proteklih dana smo u Beogradu imali konstruktivne sastanke vezano za kandidaturu Beograda da organizuje sprecijalizovanu izložbu EKSPO 2027 i mogu da kažem da postoje preduslovi da kandidatura Beograda bude dozvoljena kao izuzetna, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) Alan Berže, koji sa delegacijom BIE od ponedeljka boravi u glavnom gradu Srbije.

On je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili ministar finansija Siniša Mali, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i generalni sekretar BIE Dimitri Kerkences, istakao da Biro ima metodologiju za proveru kandidata, a njen deo je slanje misije poput ove, koja je u Beogradu od ponedeljka, a odlazi sutra.

"Njen zadatak nije da presudi oko davanja kandidature već da napravi izveštaj i oceni održivost projekta, odnosno kaže da li su ispunjeni preduslovi i da kada se na proleće sledeće godine bude glasalo, delegati mogu da glasaju na osnovu dosijea koji je proveren", rekao je Berže.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da će ukoliko Beograd dobije kandidaturu, direktni i indirektni finansijski efekat toga iznositi 1,1 milijardu evra.

"Od posetilaca, odnosno prodatih karata i sponzora mogli bismo da prihodujemo 600 miliona evra a ostalih 500 miliona da dobijemo kroz turizam i ugostiteljstvo", istakao je Mali i dodao da bi Beograd mogao da očekuje 2,6 miliona posetilaca.

Prema njegovim rečima, dobijanje organizacije ove specijalizovane izložbe bi mnogo značilo, ne samo za Srbiju, nego i za ceo region u čijem delu kroz Otvoreni Balkan nema granica niti čekanja na prelazima.

Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, Beograd je favorit za dobijanje organizacije ove manifestacije.

Ona je navela da Beograd i Srbija ostvaruju odlične rezultate u oblasti turizma.

"Lane smo imali rekordan devizni priliv a ove godine ćemo imati još ušpešniju godinu. Već sada imamo rast deviznog priliva i on za prvih sedam meseci iznosi 969 miliona evra a imali smo više od 2,6 miliona posetilaca koji su ostvarili više od 8,6 miliona noćenja", rekla je Matić.

Kada je o Beogradu reč, dodala je da je glavni grad zabeležio porast dolazaka stranih turista od 104 odsto.

Generalni sekretar BIE Dimitri Kerkences je naglasio da je u slučaju Beograda reč o originalnoj kandidaturi koja za temu ima igru, sport i muziku i da je druga bitna činjenica vezana za ovu kandidaturu to što je ona važna za ceo region.

"Ovo bi bio prvi specijalizovani Ekspo u ovom regionu i on se uklapa u ono što grad Beograd i Srbija žele da postignu u ovoj deceniji", naglasio je Kerkences.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis