Biznis vesti

Stečajni savetnik iz Hamburga preuzeo upravljanje Rosnjeftom

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

14:02

Stečajni savetnik iz Hamburga preuzeo upravljanje Rosnjeftom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stečajni savetnik iz Hamburga Kristof Morgen iz kompanije "Brinkmann&Partner" preuzeo je odgovornost za upravljanje nemačkom ćerka kompanijom ruskog "Rosnjefta". Nemačka vlada odlučila je da kontrolu nad nemačkim "Rosnjeftom" preda stečajnom savetniku kako bi osigurala snabdevanje naftom i obradu nafte u Nemačkoj do kraja godine.

Kompanija "Rosnjeft Nemačka" i "RN Refining&Marketing" su od petka pod upravom Savezne agencije za mreže, zbog čega je ruski koncern najavio tužbu.

Ćerka kompanije "Rosnjeft" u Nemačkoj svakog meseca u tu zemlju uvoze sirovu naftu u vrednosti od više stotina miliona evra, a prema podacima Ministarstva privrede to predstavlja oko 12 odsto ukupnog kapaciteta sirove nafte koju uvozi Nemačka, čime je ona i najveći uvoznik.

Problem nemačkih vlasti bio je i što "Rosnjeft" preko svojih ćerki firmi ima većinsko vlasništvo u rafineriji PCK u Švedtu, ali i rafineriji u Karlsrueu i Bajernojlu u Ingolštatu.

Za sada je otvoreno pitanje ko će ubuduće snabdevati sirovom naftom te rafinerije, pošto je "Rosnjeft" ranije saopštio da ne želi da odustane od ruske nafte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis