Evropa

Šreder podneo ostavku na mesto u Upravnom odboru Rosnjefta

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

13:44

Šreder podneo ostavku na mesto u Upravnom odboru Rosnjefta
Gerhard Šreder - Copyright AP/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

veličina teksta

Aa Aa

Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft saopštila je da su je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i nemački biznismen Matijas Varnig obavestili da ne mogu da nastave rad u upravnom odboru.

"Saosećamo sa njihovim odlukama i zahvaljujemo im se na njihovoj kontinuiranoj podršci", navodi se u saopštenju Rosnjefta, prenosi Rojters.

Kompanija ističe da razume njihovu odluku i da će nastaviti da koristi „pristupe sveobuhvatne analize, temeljnog planiranja i modeliranja projekata koji se realizuju, kao i principe kontinuiteta i uvažavanja interesa partnera na tržištu koje su oni uveli“, navodi TASS.

Šreder i Varnig su mnogo doprineli međunarodnom poslovanju Rosnjefta zahvaljujući svojoj strateškoj viziji, praktičnom iskustvu i dubokom razumevanju globalnog tržišta, naveo je glavni ruski proizvođač nafte, prenosi ruska agencija.

Evropski parlament je u četvrtak izneo inicijativu da se Šreder stavi na crnu listu, ako ne napusti odbor Rosnjefta, što je takođe, trebalo da ga odvrati od preuzimanja vodeće pozicije u Gaspromu, navodi britanska agencija.

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je zahtev Evropskog parlamenta da sankcioniše Gerharda Šredera zbog njegovog odbijanja da napusti vodeće poslove u ruskim energetskim kompanijama. 

Šolc je na konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Hagu rekao da je potez nemačkog parlamenta da Šrederu oduzme njegov poslovni prostor u Berlinu koji plaćaju poreski obveznici "ispravan i biće spoveden", ali da ne bi trebalo dalje kažnjavati nekadašnjeg kancelara.

"Mislim da u ovom trenutku ništa drugo nije potrebno", odgovorio je Šolc na pitanje o rezoluciji Evropskog parlamenta koja je danas usvojena i kojom se EU poziva da sankcioniše Evropljane koji su i dalje u odborima istaknutih ruskih kompanija, prenosi portal Politiko.

"Najbolje bi bilo da Šreder podnese ostavku na svoje funkcije", dodao je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa