Evropa

Šrederu ukinute privilegije bivšeg kancelara zbog povezanosti sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug, AP

19/05/2022

-

18:45

Šrederu ukinute privilegije bivšeg kancelara zbog povezanosti sa Rusijom
Vladimir Putin i Gerhard Šreder - Copyright AP/Alexei Druzhinin

veličina teksta

Aa Aa

Nemački poslanici saglasili su se da bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu oduzmu privilegije zbog njegove bliskosti i dugogodišnje veze sa Rusijom i njenim energetskim sektorom, koje je održao uprkos invaziji te zemlje na Ukrajinu.

Sven Kindler, portparol za finansijsku politiku Zelenih, jedne od vladajućih partija, objavio je na Tviteru da je parlamentarni odbor za budžet odobrio promenu pravila koja bi ostavila Šrederovu kancelariju "u mirovanju".

Ovaj potez je bio očekivan nakon što su poslanici vladajuće koalicije u sredu predložili da se neke od privilegija koje bivši kancelari uživaju povežu sa stvarnim dužnostima, a ne sa njihovim statusom bivših lidera, preneo je AP.

Da bi se smanjile šanse za pravne prepreke, predlog nije eksplicitno pominjao Šrederove veze sa ruskim kompanijama ili ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Bivši kancelar i dalje će imati pravo na telohranitelje i penziju.

Šreder (78) je vodio Nemačku od 1998. do 2005. On je poslednjih meseci sve više izolovan zbog svoje povezanosti sa ruskim energetskim kompanijama pod državnom kontrolom.

On je predsednik nadzornog odbora ruske državne energetske kompanije Rosnjeft, a takođe je bio uključen u projekte gasovoda Severni tok i Severni tok 2.

Šreder je do sada imao na raspolaganju sedam službenika i šest prostorija u Bundestagu, što je godišnje koštalo državu 407.000 evra. U martu su gotovo svi službenici dali otkaz, a kancelarija je spala na jednu osobu.

Evropski parlament: Šredera na crnu listu ako ne napusti upravni odbor Rosnjefta

Pored toga što su mu u Nemačkoj ukinute privilegije bivšeg kancelara, i Evropski parlament priprema rezoluciju na osnovu koje će Šreder biti stavljen na crnu listu, ako ne napusti odbor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a to bi trebalo da ga odvrati i od preuzimanja vodeće pozicije u Gaspromu.

"Obavljajući najviše funkcije u korporacijama povezanim sa Kremljom, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder de fakto blisko sarađuje sa Rusijom", izjavio je poslanik Markus Ferber, koji je pomogao u izradi rezolucije, prenosi Rojters.

Nacrt rezolucije, u kom se eksplicitno pominje i Karin Knajsl, bivša ministarka inostranih poslova Austrije za vreme vlade Sebastijana Kurca, podržale su četiri najveće političke grupe u skupštini EU.

Parlament "konstatuje da su neki bivši političari nedavno dali ostavke na svoje pozicije u ruskim firmama i zahteva da i drugi, kao što su Karin Knajsl i Gerhard Šreder, učine isto", navodi se u dokumentu.

Rezolucija nema obavezujući karakter, ali predstavlja značajan pritisak na EU da deluje protiv evropskih političara koji se smatraju bliskim Kremlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa