Evropa

Šolc odbio predlog Evropskog parlamenta za kažnjavanje Šredera, sankciju nemačkog parlamenta ocenio kao ispravnu

Komentari

Autor: Fonet

19/05/2022

-

21:00

Šolc odbio predlog Evropskog parlamenta za kažnjavanje Šredera, sankciju nemačkog parlamenta ocenio kao ispravnu
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je danas zahtev Evropskog parlamenta da sankcioniše Gerharda Šredera zbog njegovog odbijanja da napusti vodeće poslove u ruskim energetskim kompanijama.

Šolc je na konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Hagu rekao da je potez nemačkog parlamenta da Šrederu oduzme njegov poslovni prostor u Berlinu koji plaćaju poreski obveznici "ispravan i biće spoveden", ali da ne bi trebalo dalje kažnjavati nekadašnjeg kancelara.

"Mislim da u ovom trenutku ništa drugo nije potrebno", odgovorio je Šolc na pitanje o rezoluciji Evropskog parlamenta koja je danas usvojena i kojom se EU poziva da sankcioniše Evropljane koji su i dalje u odborima istaknutih ruskih kompanija, prenosi portal Politiko.

"Najbolje bi bilo da Šreder podnese ostavku na svoje funkcije", dodao je Šolc.

Šreder je član odbora ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a u februaru je takođe nominovan da se pridruži odboru direktora ruske energetske kompanije Gasprom.

Ubrzo po izbijanju rata u Ukrajini, osoblje Šrederove kancelarije u Berlinu dalo je otkaz u znak protesta zbog njegovog odbijanja da se povuče sa tih funkcija.

Bivši kancelar sada trebalo da ostane bez poslovnog prostora, ali on i dalje dobija mesečnu naknadu od 8.300 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa