Biznis vesti

Godišnja inflacija u Turskoj nastavlja da obara rekorde - u septembru premašila 83 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

11:34

Godišnja inflacija u Turskoj nastavlja da obara rekorde - u septembru premašila 83 odsto
Godišnja inflacija u Turskoj nastavlja da obara rekorde - u septembru premašila 83 odsto - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi 24-godišnji maksimum u septembru od 83,45 odsto, prema današnjim zvaničnim podacima, pri čemu rast cena osnovnih proizvoda nastavlja da pogađa domaćinstva koja su već pritisnuta visokim troškovima energije, hrane i stanovanja.

Turski institiut za statistiku saopštio je da su potrošačke cene u septembru porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mesec, prenosi agencija AP.

Najveći rast cena na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru saobraćaja, 117,66 posto, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića koje su porasle za 93 procenta, prema podacima statistike.

Ekonomski eksperti tvrde da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a jedna nezavisna grupa za istraživanje potrošačkih cena je ocenila danas da godišnja stopa inflacije iznosi 186,27 procenata.

Inflacija raste, kamate i dalje padaju

Turska centralna banka je prošlog meseca ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu, spustivši je na 12 odsto uprkos rastu cena, padu lire i disbalansu tekućeg računa. Lira je izgubila više od 50 posto vrednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava ključnu kamatu krajem prošle godine, dodaje AP.

Ekonomisti kažu da je rastuća inflacija u Turskoj podstaknuta neortodoksnim stavom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do rasta cena, što je u suprotnosti sa etabliranom ekonomskom teorijom. Rastu inflacije doprinosi i ruska invazija na Ukrajinu i pad lire.

Vlada navodi da se nada da će smanjenje kamate podstaći proizvodnju i izvoz i omogućiti da se postigne suficit na tekućem računu. Predsednik Erdogan je izjavio da očekuje pad inflacije u novoj godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis