Biznis vesti

Kontra Turske u borbi sa inflacijom - dok sve centralne banke dižu referentnu kamatu, oni je smanjuju

Komentari

Autor: CNBC / Tanjug

19/08/2022

-

09:21

Kontra Turske u borbi sa inflacijom - dok sve centralne banke dižu referentnu kamatu, oni je smanjuju
Kontra Turske u borbi sa inflacijom - dok sve centralne banke dižu referentnu kamatu, oni je smanjuju - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turska centralna banka smanjila je referentnu kamatnu stopu, uprkos inflaciji u zemlji koja je blizu 80 posto. Ključna kamata, koja je iznosila 14 procenata u poslednjih sedam meseci, smanjena je na 13 odsto, što je dijametralno suprotno onome što rade centralne banke širom sveta kako bi ukrotile inflaciju, izveštava CNBC.

Analitičari nisu očekivali promenu stope, tako da je odluka turske centralne banke iznenadila tržišta.

Prema podacima Rojtersa, glavni indeks Istanbulske berze BIST je, neposredno posle objave odluke u četvrtak, pao za 0,8 posto, ali se zatim oporavio i završio na pozitivnoj teritoriji s rastom od 0,2 procenta

Turska lira je takođe negativno reagovala na smanjenje ključne stope, potonuvši za 0,9 odsto prema dolaru. Trgovala se na nivou nešto višem od 18,1 lira za dolar. Lira je od početka ove godine do sada izgubila 26 posto vrednosti u odnosu na dolar, a u poslednjih pet godina je pala za 80 procenata prema američkoj valuti.

Turska centralna banka je navela u saopštenju da očekuje da "počne proces dezinflacije" i da postoje signali o "gubitku zamajca ekonomske aktivnosti".

Inflacija u Turskoj je porasla u julu za 79,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na najviši nivo u poslednje 24 godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis