Biznis vesti

Novi zaokret u sagi Mask-Tviter: "Kulturni šok" za kompaniju, ubacivanje u novu brzinu i glavobolja za banke

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najnoviji zaokret u sagi Mask-Tviter bar za sada znači da će Mask, izgleda, kupiti platformu po prvobitno ponuđenoj ceni od 44 milijarde dolara. Milijarder je iznenadio javnost ponudom da ipak preuzme ovu društvenu mrežu, nakon serije međusobnih optužbi i predstojećeg suđenja (koje je sada pod velikim znakom pitanja). U Tviteru nisu komentarisali ovakav razvoj događaja, ali su potvrdili da Mask želi ponovo da kupi kompaniju po ceni dogovorenoj u aprilu, i da planiraju da finalizuju transakciju. 

To što će Mask izgleda ipak kupiti Tviter značiće veliki "kulturni šok" za ovu platformu, smatra analitičarka Blumberga Parmi Olson. Ona navodi da će jedna od uočljivijih promena biti ona u samom funckionisanju i organizaciji rada. Kompanija koja je već nadaleko poznata po tome što sporo donosi odluke jer su menadžeri "opsednuti" postizanjem konsenzusa, odjednom će biti u potpuno drugačijoj "brzini", pod vođstvom Ilona Maska koji je poznat po tome što postavlja naizgled nemoguće ciljeve i rokove svojim zaposlenima.

"Na primer, Mask je rekao kako želi da potvrdi autentičnost svih naloga na platformi, što znači da bi mogao da zahteva da njegovi inženjeri smanje ukupan broj botova sa oko 5 odsto na manje od 1 odsto. Dok bi im drugi izvršni direktori mogli dati nekoliko godina da obave posao, postoji velika šansa da će im Mask tražiti da to urade u narednih šest do 12 meseci", smatra Olson.

Ona podseća na Maskove naizgled nerealne objave i kada je upitanju kompanija Tesla, kao što je bila ona o humanoidnom robotu Optimusu kog je kompanija predstavila prošle nedelje. Mask je na tom događaju rekao da je "prošle godine Optimus bio samo osoba u robotskom odelu", što zaista i jeste istina.

"U roku od godinu dana, Maskovi inženjeri su od nule napravili robota koji je mogao da hoda blago savijajući kolena, a žice su se vijorile iza njegovih metalnih udova i zglobova. Nije to bilo ništa revolucionarno, ali je urađen izvanredan posao razvijanja visoke tehnologije u kratkom vremenskom periodu", piše Olson.

Tviterovo osoblje bi trebalo da očekuje slične vrste pritisaka i moraće da pronađu kreativne načine kako bi učinili da Maskove izjave u javnosti imaju smisla, smatra ona.

"Tokom prezentacije robota, na primer, Mask se hvalio da bi robot Optimus mogao jednostavno da koristi autopilot tehnologiju Tesle za navigaciju po kancelarijama. Međutim, nije spomenuo da je Teslin sistem vožnje 'obučavan' na video-snimcima puteva", dodaje.

Trebalo bi zato, smatra Olson, očekivati da će Mask proširiti svoju taktiku i na Tviter, obećavajući brze, sveobuhvatne promene pravila dok će menadžeri proizvoda morati brzo da shvate kako da ove promene profunkcionišu.

Da li će se Tramp vratiti?

Velika nepoznanica, međutim, ostaje to kako će (i da li će) se Tviter menjati kada su u pitanju politički stavovi i sloboda govora. Ovaj teren je malo više "maglovit" od terena inženjeringa", a grupe aktivista za ljudska prava su se već i prilikom prethodne najave Maska o kupovini Tvitera usprotivile, buneći se u vezi sa potencijalnim promenama u moderaciji platforme.

Mnogi smatraju da će sada Tviter postati otvoren za krajnju desnicu, jer je Mask najavio ranije da bi jedan od njegovih prvih poteza bilo vraćanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na ovu mrežu. Tramp je, u međuvremenu, pokrenuo sopstvenu društvenu mrežu pod nazivom "Truth Social", jer mu je zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku i još nekim društvenim mrežama nakon nereda na Kapitolu.

Tanjug/AP/Chris Seward

 

Sve se ovo dešava pred izbore za Kongres SAD u novembru ove godine, a 2024. zemlju očekuju i novi opšti izbori. Zbog toga su zabrinuti mnogi koji nisu saglasni sa stavovima i politikom Trampa, jer su zabrinuti da bi on svojim objavama mogao da dobije na još većoj popularnosti.

"To što je Ilon Mask uspešno kupio Tviter mesec dana pre izbora, ima potencijal da izazove značajan haos", rekao je u intervjuu za Politiko Evan Fini, zamenik direktora u grupi za zaštitu ljudskih prava pod nazivom "Color Of ​​Change".

Mada se ne zna šta bi zaista Maskova kupovina Tvitera značila za Donalda Trampa i da li bi on uopšte želeo da se vrati na Tviter, svakako da bi i sama mogućnost toga umnogome promenila način na koji se bivši američki predsednik obraća javnosti, jer bi dobio mnogo veću internet platformu nego što je danas ima.

Glavobolja za banke

Pored grupa za građanska prava koje nisu srećne što će Mask kupiti Tviter, teško da će se ovakav potez milijardera svideti i bankama. 

One banke koje su još ranije pristale da milijarderu daju zajmove kako bi kupio Tviter mogle bi da se suoče sa velikim gubicima, jer prilikom svake velike akvizicije banke gledaju kako da se što pre reše dugova, ali sada je sve manje investitora koji bi te dugove otkupili, prenosi Rojters.

Investitori su uglavnom "izgubili apetit" za ovakve poslovne poteze zbog toga što kamate rastu širom sveta, a berzom vlada strah od recesije i nestabilnosti tržišta usled ruske invazije na Ukrajinu.

Iako će Mask sam obezbediti veliki deo novca koji mu je potreban tako što će prodavati akcije u Tesli i tako što je pronašao investitore, velike banke su se obavezale da mu, sve ukupno, obezbede 12,5 milijardi dolara. S obzirom na to da su mnoge od ovih banaka u poslednje vreme pretrpele velike gubitke, ekonomski analitičari su ocenili da je ovakav sled događaja nepovoljan za te institucije.

"Iz perspektive banaka, sve je ovo daleko od idealnog. Međutim, saterane su uza zid - nemaju nikakav drugi izbor sem da finansiraju kupovinu", rekao je za Rojters Den Ajvs, analitičar iz kompanije "Vedbuš".

Potencijalni dugovi za banke sa Vol Strita koje su uključene u kupovinu Tvitera mogli bi, na ovakvom tržištu, iznositi stotine miliona dolara, rekli su za agenciju neimenovani izvori iz sveta finansija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis