Biznis vesti

RGZ: Javni beležnici žele da eliminišu Zavod kao kontrolni mehanizam u postupku upisa nepokretnosti

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

18:51

RGZ: Javni beležnici žele da eliminišu Zavod kao kontrolni mehanizam u postupku upisa nepokretnosti
RGZ: Javni beležnici žele da eliminišu Zavod kao kontrolni mehanizam u postupku upisa nepokretnosti - Copyright TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD/ODNOSI S JAVNOSCU

veličina teksta

Aa Aa

Republički geodetski zavod (RGZ) je obustavio upis prava na nepokretnosti u više od 50.000 slučajeva zbog nepravilnosti u dostavljenim ispravama javnih beležnika koje su bile nepodobne za upis, saopštio je danas RGZ.

RGZ je saopštio da bi bez kontrole koju on sprovodi u slučaju direktnih upisa u državnu bazu, građani morali da zaštitu svojih prava traže pred sudovima.

To bi, ističu, dovelo do zagušenja rada sudova i povećanja troškova za građane i državu.

Iz RGZ navode da je predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić na jučerašnjoj konferenciji za novinare zapravo javno obelodanio razloge višegodišnjih pritisaka na Zavod.

Nakon izjave da "komora javnih beležnika predlaže da oni upise vrše direktno u državnu bazu podataka" i da je to "jedino rešenje" da se RGZ rastereti i poveća pravna sigurnost građana, postaje jasno da su svi štrajkovi, kontrole, anonimne krivične prijava protiv RGZ-a i njegovog direktora u prethodnih nekoliko godina, bili deo sinhronizovane kampanje protiv sistema katastra nepokretnosti, navodi se u saopštenju RGZ.

Cilj svih tih aktivnosti, ističu iz Zavoda, bio je da se eliminiše RGZ kao državni kontrolni mehanizam u postupku upisa nepokretnosti u državnu bazu.

Tako bi se, ocenjuju u RGZ, javni beležnici otrgli jedine stvarne kontrole od strane izvršne vlasti što bi neminovno vodilo urušavanju pravne sigurnosti za građane, na koju se pozivaju.

Država kroz načelo pouzdanja garantuje za upis u registar jedino ukoliko je u stanju da vrši kontrolu nad upisom što trenutno u ime države sprovodi RGZ, navode iz Zavoda.

Dodaju da je besmislena tvrdnja javnih beležnika da će se resenjima koji oni predlažu rasteretiti rad RGZ i pojašnjavaju da je sistem upisa u kome Zavod sprovodi postupak upisa garantovan međunarodnim ugovorima koje je ratifikovala Narodna skupština, zakonima koje je ona donela i strategijama organa UN-a koje se bave ovom temom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis