Biznis vesti

Srbija počinje izgradnju naftovoda prema Mađarskoj: "Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2022

-

10:31

Srbija počinje izgradnju naftovoda prema Mađarskoj: "Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač"
Srbija počinje izgradnju naftovoda prema Mađarskoj: "Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač" - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je govoreći o naftovodu JANAF da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač po pitanju nafte, te da Srbija u skladu sa dogovorom s Mađarskom kreće u izgradnju naftovoda Novi Sad-Mađarska.

"Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdani snabdevač i mi smo razumeli poruku, iako smo dobili izuzetno povoljnu cenu, moramo da krenemo u diverzifikaciju nafte. Zato ćemo krenuti u izgradnju naftovoda prema mestu Nađe u Mađarskoj, da bismo mogli da budemo priključeni i na Mađarske naftovode i da onda uvek možemo da biramo šta je povoljnije za Srbiju. Da krenemo i kroz Severnu Makeodniju do luke Drač, time bismo premrežili našu zemlju naftovodom", rekao je Vučić.

Kako je najavio, počeće brza gradnja nafotovoda da bismo i odande mogli da dobijamo naftu.

"Srbija godinama ima samo jedan naftovod koji ide preko Hrvatske ide na Slavonski Brod, Novi Sad ide ka Mađarskoj. Mi nemamo naftovod direktno sa Mađarskom, nemamo ka jugu. U nafti, električnoj enegiji, potrebna su nam ulaganja. Uložićemo šest milijardi u naftnu infrastrukturu", najavio je on.

Kako je rekao, posle godina pouzdanog snabdevanja naftom iz Iraka i Rusije, sada je to nepouzdano snabdevanje.

"Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdani snabdevač i mi smo razumeli poruku, iako smo dobili izuzetno povoljnu cenu, moramo da krenemo u diverzifikaciju nafte. Zato ćemo krenuti u izgradnju naftovoda prema mestu Nađe u Mađarskoj, da bismo mogli da budemo priključeni i na Mađarske naftovode i da onda uvek možemo da biramo šta je povoljnije za Srbiju. Da krenemo i kroz Severnu Makeodniju do luke Drač, time bismo premrežili našu zemlju naftovodom.

"Želim da vas obavestima da smo mi uradili sve što je moguće u da su naše zalihe nafte 506.000 tona u dizelu, 119 hiljada tona u benzinu. Dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo snabdevanje nafte, 90 dana za benzin", najavio je on.

Vučić je kazao da u narednom periodu mora da se razgovara sa Indijcima i Kinezima o izgradnji  rafinerije u Srbiji. "Jer možemo da uvozimo i drugu naftu iz drugih izvora, ali nemamo mesta u rafineriji i ne možemo da iskoristimo te pogodnosti. Mi ćemo raditi nekoliko interkonektora, prema Bugarskoj, koji radimo tu možemo da se prikopčamo na tečni gas i Aleksandropolisa, a i priljučenje na Tap ili Tanap. Ono što je ušlo u evropske planove to je naša interkonekcijska veza sa Severnom Makedonijom. Važno je da gradimo interkonektor ka Rumuniji , a ako BiH bude zainteresovana onda i tamo", rekao je on.

On je rekao da su na stolu predlozi da Srbija postane suvlasnik nuklearnih elektrana u Mađarskoj. "To bi nam značilo dodatnu sigurnost u snabdevanju električnom energijom. Moramo da povečamo i obnovljive izvore energije, tu razgovaramo i sa Amerikancima, Norvežanima, Britancima... Za nas je to od ključnog značaja, ali moramo da obezbedimo da ta struja ostane u Srbiji, ane da neko zarađuje, a vetar je naš", rekao je on.

"Najveće rezerve gasa u istoriji Srbije"

"Ono što je važno za gas, to je da mi uovom trenutku imamo najveće rezrve gasa u istoriji Srbije. Skaldište u Banatskom Dvoru je puno to čepa i ne koristimo rezerve gasa .Imamo dovoljno gasa iz redovnih izvora", rekao je on i dodao da 10 dana nismo uvezli ni malo struje.

On j kazao da je za Srbiju veoma važno da termoelektrana u Novm Sadu radi. "Ne uvozimo električnu enegriju, štedimo i ugalj, sada imamo možda za 10 dana, kopamo svaki dan, imaćemo rezerve za nešto oko mesec dana na deponijama", rekao je on.

Kazao je da je Srbija i dalje zemlja sa najmanjom cenom električne energije, te da iako bude povećanja cena, biće "u zaumnim i malim okvirima".

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Evropska unija je odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte i vratiće se ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u izjavi u Pragu nakon panela o energetici, ekonomskoj situaciji i klimatskim promenama u okviru Samita Evropske političke zajednice.

Podsetimo, zemlje članice EU ranije su odlučile o zabrani uvoza ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF), kojim je u Srbiju iz Rusije godišnje stizalo u proseku od 16 do 20 odsto ovog energenta. Odluka je najavljena još u maju, ali je novi momenat to što su se, "uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi profitirala Srbija, Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis