Biznis vesti

Cene osnovnih namirnica u regionu: Šećer najjeftiniji u Srbiji, paradajz u Severnoj Makedoniji, a mleko u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

09/10/2022

-

20:00

Cene osnovnih namirnica u regionu: Šećer najjeftiniji u Srbiji, paradajz u Severnoj Makedoniji, a mleko u Hrvatskoj
Prodavnica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Svakim odlaskom u prodavnicu, uz neminovni spisak osnovnih prehrambenih namirnica, potreban je sve "dublji džep" ili finansijski dobro potkovana kartica za plaćanje. Uz potrošačku inflaciju koja je na vrhuncu ili blizu vrhunca u ovim mesecima, u celom regionu, a sa istim budžetom kao ranije, u korpama je sve manje osnovnh životnih namirnica.

Rast cena ne opterećuje samo potrošače već i trgovačke lance, kojima kratkoročno rastu prihodi, ali izložena roba postaje sve nedostupnija finalnoj potrošnji. Na srednji i dugi rok to može biti ozbiljan problem za sve kompanije. Istovremeno, trgovci su već mesecima suočeni sa ograničenjem cena pojedinih životnih namirnica. Iako se postepeno poskupljenje s vremenom dopuštalo, pa se stavljala nova zabrana na povećanje cena, bilo je nestašica. Takođe, administrativnim odlukama su pojedine trgovačke marže smanjene.

Bloomberg Adria uporedio je 16 osnovnih prehrambenih proizvoda u naših pet zemalja. Obišli su markete sa najvećim prihodima u svakoj državi - u Sloveniji je to "Merkator", u Hrvatskoj "Konzum", u Srbiji "Delez" ("Maksi"), u Bosni i Hercegovini "Bingo" i u Severnoj Makedoniji "KAM".

Novinari su posetili najveću prodavnicu u blizini regionalne redakcije Bloomberg Adria u sredu (28. septembra) tačno u 13 sati. Kad su popisivali hranu, tražili su najjeftinije namirnice u sastavljenoj korpi.

Brašno, šećer, ulje... gde je najeftinije, a gde najskuplje?

U imaginarnom svetu, u kome bismo mogli obilaziti Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu radi namirnica, za brašno bi najisplativija bila S. Makedonija i trgovina "KAM". Naime, jedan kilogram brašna tipa 500 u Skoplju košta 0,59 evra. Prate ga Zagreb, Beograd i Ljubljana sa cenama većim za dva, tri ili šest centi. U Sarajevu je potrebno izdvojiti 18 centi više (0,77 evra za jedan kilogram).

Nastavljajući po spisku, suncokretovo ulje je najjeftinije u Srbiji, gde jedan litar možete kupiti za 1,58 evra. Ako ste u Ljubljani, potrebno vam je evro i 11 centi više (2,69 evra), a u Skoplju 0,36 evra više (1,94 evra). Sarajevo i Zagreb su u zlatnoj sredini sa 2,10 i 2,12 evra po litru.

Za kilogram soli najviše novca je potrebno u BiH (0,49 evra), dok građani Severne Makedonije istu količinu mogu dobiti za upola manje novca (0,23 evra). 

Ako pravite kolače i potreban vam je šećer - Beograd je najpovoljniji. Kilogram košta 0,88 evra, dok je ista namirnica u Ljubljani 1,49 evra.

Sa poslednjim nestašicama mleka u Srbiji, ne iznenađuje da je litar kravljeg mleka i najskuplji u regiji (1,25 evra). U isto vreme, u Hrvatskoj možete pronaći litar za nepun evro (0,97 evra).

Međutim, situacija se menja ukoliko želite kupiti jedan litar punomasnog jogurta, pa tako Hrvati kupuju najskuplji litar jogurta u regionu (1,39 evra).

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Nastavljajući niz mlečnih proizvoda, maslac (250g) najskuplji je u BiH (3,36 evra). Visoku cenu tog proizvoda možete pronaći i u Srbiji (3,23 evra), dok preostala tri suseda beleže cene ispod tri evra, sa Severnom Makedonijom kao najpovoljnijom (2,6 evra).

Dalje, za kutiju od 10 komada jaja u Skoplju vam je potrebno 1,61 evro, a u Ljubljani 2,35 evra. BiH je bliža južnim cenama Adria regije, pa 10 jaja možete kupiti za 1,77 evra, a u Srbiji je potrebno 10 centi više (1,87 evra). Hrvatska je u rangu svojih suseda iz EU i istu količinu možete obezbediti za 2,18 evra.

Za hleb je za u proseku potrebno izdvojiti oko 0,75 evra, a za pola kilograma testenine oko 0,85 evra. Najviše novca za testeninu je potrebno u Hrvatskoj (1,06 evra), a najmanje u Srbiji (0,63 evra). Hleb je pak najskuplji u Sloveniji (0,87 evra), a najjeftiniji u Severnoj Makedoniji (0,62 evra).

Kilogram krompira je oko 0,68 evra osim Slovenije, gde je potreban evro i sedam centi. Za celo sveže pile, najmanje novca je potrebno u Srbiji (2,55 evra po kilogramu), dok je Slovencima potrebno skoro duplo (4,99 evra po kilogramu).

Ista korpa hrane, a ukupna cena...

Za voće i povrće su izdvojene cene banana, paradajza i paprike. Cene banana su u celoj regiji manje-više jednake, dok se kilogram paradajza drastično razlikuje. U Severnoj Makedoniji jedan kilogram košta 0,6 evra, u Hrvatskoj 1,33 evra, BiH 1,67 evra, Sloveniji 1,69 i Srbiji 1,8 evra. Manja razlika je u cenama kilograma paprike. Severna Makedonija je opet najpovoljnija (1,17 evra), a Slovenija najskuplja (2,49 evra).

Pošto živimo u realnosti, a ne u imaginarnim svetovima gde je sve lakše, kada se sve sabere, za 16 osnovnih namirnica u Sloveniji je potrebno 30,48 evra, u Hrvatskoj 25,51 evro, Bosni i Hercegovini 23,35 evra, Srbiji 22,24 evra i Severnoj Makedoniji 19,23 evra. 

Visina kupovne moći se, pored potrošačke korpe, treba posmatrati i kroz prizmu prosečnih plata, koje su u Sloveniji u julu ubedljivo bile najviše, pa su iznosile oko 1.304 evra. U Hrvatskoj je prosečna plata bila oko 1.007 evra, u Srbiji oko 623 evra, u BiH 581, a u Severnoj Makedoniji 516 evra.

Koliko košta korpa sa sedam poznatih brendova

Nakon poređenja cena osnovnih prehrambenih namirnica, novinari Bloomberg Adria su ispitali i koliko u regionu košta korpa napunjena proizvodima sedam poznatih brendova.

Korpa je napunjena Koka-Kolom, malom Milkom, velikim pakovanjem Cedevite, teglicom Nutele, Plazma keksom, Vegetom i praškom za veš Persil. U obzir su uzete i razlike u veličinama pakovanja u pet zemalja.

Svetski najpoznatije bezalkoholno piće, Koca-Kola, može se zateći u svim prodavnicama, od lokalnih do supermarketa. Tako u Sloveniji u Merkatoru 1,5 litar ovog pića košta 1,35 evra, dok su novinari u Bosni i Hercegovini 1,25 litara platili 0,9 evra. 

Mala Milka čokolada je najskuplja u Hrvatskoj. U Severnoj Makedoniji za isti novac možete kupiti dve, pa vam čak ostane i 15 centi da ublažite cenu Plazme, čijih 300 grama košta 2,39 evra. U Beogradu je pakovanje od 150 grama Plazme najjeftinije u regionu (1,06 evra).

Nutela je jedini brend koji su novinari Bloomberg Adria našli u istom pakovanju u svih pet zemalja. Cena Nutele od 400 grama je u celoj regiji oko 3,4 evra, gde su opet Makedonci najpovoljniji sa cenom od 2,86 evra.

Prašak Persil je stvorio najveći jaz u regiji. Dok je za 2,34 kg praška u Sloveniji potrebno 14,99 evra, u Skoplju tri kilograma Persila koštaju 6,65 evra. Za 26 centi manje možete kupiti pakovanje od dva kilograma Persila u Srbiji.

U zbiru, sedam brendova otežalo je korpu u Sloveniji za 31,24 evra, a u Hrvatskoj za 24,59 evra. U Srbiji i BiH vrednost korpe je skoro jednaka - 20,16 i 20,09 evra, dok je Severna Makedonija jedina ispod 20 evra (19,39 evra).

Komentari (0)

Biznis