Biznis vesti

Erdogan i Putin dogovorili "trakijski gasovod": Evropi i Srbiji potreban novi snabdevač gasa, a ne nova ruta do Rusije

Komentari

Autor: Rojters/ Tass/ Tanjug / Z. R.

19/10/2022

-

11:30

Erdogan i Putin dogovorili "trakijski gasovod": Evropi i Srbiji potreban novi snabdevač gasa, a ne nova ruta do Rusije
Erdogan i Putin dogovorili "trakijski gasovod": Evropi i Srbiji potreban novi snabdevač gasa, a ne nova ruta do Rusije - Copyright EPA/FILIP SINGER, Tanjug/AP/Michael Sohn, Velika narodna skupština Turske/Edib Kurt, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska želi da postane najveće gasno čvorište za snabdevanje Evrope, a u planu ima izgradnju tri kraka od kojih bi jedan gasovod išao i do Srbije. Ovo je, kako je danas rekao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, već dogovoreno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Evropa je sada zauzeta pitanjem kako da sebi obezbedi toplinu u nadolazećoj zimi. Mi nemamo takav problem. S ruskim predsednikom Vladimirom Putinom je dogovoreno da napravimo gasni centar u našoj zemlji, kroz koji će kako on sam kaže, prirodni gas može da se isporučuje Evropi. Dakle, Evropa će naručivati gas iz Turske“, rekao je Erdogan, govoreći u parlamentu na sastanku vladajuće Partije pravde i razvoja na čijem je čelu, preneo je TASS.

Pitanje stvaranja čvorišta razmatrano je 13. oktobra u Astani na razgovorima ruskog i turskog predsednika. Prema rečima Erdogana, planirano je da centar bude stvoren u najkraćem mogućem roku, a najpogodnije mesto za njega je Trakija u evropskom delu Turske.

Kako su objavili turski mediji, naučnici sa njihovog univerziteta već su razvili projekat koji predviđa izgradnju gasovoda za distribuiranje prirodnog gasa u Evropu preko Trakije. Severnim, južnim i centralnim krakom bi, kako se planira, bio omogućen trasport do 75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je uspostavljanje gasnog čvorišta za snabdevanje Evrope ruskim gasom, kao zamenu za Severni tok 1 i 2, a turski list Jeni Safak je sada naveo da su se tom temom bavili i naučnici Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta Gumušane, koji su pripremili magistarski rad, tri meseca pre Putinove izjave.

Prema rečima šefa Katedre za geofizičko inženjerstvo Nafiza Madena, projekat gasovoda je zasnovan na naučnom istraživanju. Maden je rekao da je planirano da severni krak ide u Rumuniju, Mađarsku i potom u Nemačku, južni u Italiju, a srednji u Srbiju i druge zemlje preko Bugarske, Albanije, tzv. Kosova, Severne Makedonije. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da će međunarodno gasno čvorište na teritoriji Turske biti napravljeno što je pre moguće. Rojters je prošle nedelje preneo da je Erdogan naložio Ministarstvu energetike da započne sa izgradnjom gasnog čvorišta u Turskoj nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Erdogan je dodao da će obe zemlje odmah početi da rade na Putinovom predlogu da se ruski gas transportuje u Evropu i da neće biti čekanja.  

Putin je rekao na sastanku sa Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji. Putin je prethodno nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca. 

Mihajlović: Svaki dotok gasa je dobrodošao 

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je svaki gasovod i dotok gasa ka našem delu Evrope dobrodošao. 

"Mi dobijamo gas iz dva pravca, pre svega dobijamo ruski gas. Imaćemo od sledeće godine Niš - Dimitrovgard, vezivaćemo se i za neke druge države, pa ćemo možda koristiti neki tečni prirodni gas (LNG) iz Albanije, Hrvatske, ali i svaki drugi koji bude došao za ovaj deo Evrope je od ogromnog značaja", rekla je Mihajlović. 

Sačekaćemo i videti kako će se stavri dešavati, jer ništa ne deluje tako sigurno u ovom trenutuku o čemu god da se govori kada je energetika u pitanju.

Kapor: Srbiji treba novi izvor gasa, ne pravac snabdevanja

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor smatra da bi ovaj hab za potrošače u Evropi, pa i za Srbiju bio značajan jedino ukoliko bi obezbedio povezivanje na gas iz Azerbejdžana, dok u suprotnom ako za cilj ima samo povezivanje na ruski gas, to nije rešenje ni za EU, ni za našu zemlju.

"Nama je potreban novi izvor gasa, a ne pravac snabdevanja. Ovo mi liči na geopolitičku igru, jer rusko-turski hab ne menja situaciju. Zajednički interes Putina i Erdogana je oprez prema Zapadu i ovo je pokušaj da Erdogan proširi svoj uticaj i da se Turska istakne kao važan igrač, da na neki način ojača svoj uticaj", smatra Kapor. 

Savetnik turskog predsednika Ibrahim Kali je danas izjavio da Turska ima svu neophodnu infrastrukturu za izgradnju međunarodnog gasnog čvorišta na svojoj teritoriji. On je međutim, napomenuo i da Turska ne bi bila čvorište samo za ruski, već i za gas iz Azerbejdžana.

"Ovo je veoma važan predlog za Tursku. Naša infrastruktura je spremna za to. Moguće je snabdeti Evropu gasom preko glavnog kraka gasovoda TANAP (Transanadolijski gasovod) uporedo s ruskim gasom. Ako se kapacitet tog gasovoda proširi, to će biti veoma značajno za Evropu. Takođe je moguće i dopremanje gasa preko Mediterana", rekao je Kalin za turske medije, a prenosi Tass.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis