Fokus

Ekonomista Džefri Saks: Moguće je da iza oštećenja Severnog toka stoje SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/10/2022

-

13:40

Ekonomista Džefri Saks: Moguće je da iza oštećenja Severnog toka stoje SAD
Džefri Saks - Copyright Evan Agostini/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki ekonomista Džefri Saks izjavio je da iza sabotaže gasovoda Severni tok možda stoje Sjedinjene Američke Države.

"Kladim se da je to (eksplozija) bila akcija SAD, možda SAD i Poljske. Tako se spekuliše", rekao je Saks, direktor Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija, gostujući u ponedeljak na televiziji "Blumberg".

Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj su pre nedelju dana saopštili da su registrovali dve snažne eksplozije u blizini curenja iz gasovoda Severni tok 1 i 2, pri čemu su eksplozije bile u vodi, a ne ispod morskog dna.

Nakon ove Saksove izjave, voditelj je prekinuo sagovornika rečima: "Džefe, tu moramo da stanemo. Zašto mislite da je to bila akcija SAD? Kakve dokaze imate o tome?".

Saks je odgovorio da za to vidi nekoliko razloga.

"Prvo, postoje direktni radarski dokazi da su američki vojni helikopteri, koji se inače nalaze u Gdanjsku, kružili iznad tog područja. Takođe, imali smo pretnje iz SAD ranije ove godine da će 'na ovaj ili onaj način' zaustaviti Severni tok", rekao je on.

Kao dodatni argument je naveo "pažnje vrednu izjavu" američkog državnog sekretara Entonija Blinkena prošlog petka na konferenciji za novinare na kojoj je rekao da je "u pitanju velika prilika za odstupanje od zavisnosti od ruskih energenata".

"Čudno je da tako pričate ako ste zabrinuti za pirateriju na međunarodnoj infrastrukturi od vitalnog značaja", ocenio je Saks.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet