Biznis vesti

Zavod za statistiku: Na jugu i istoku Srbije trećina građana nema računar, u Beogradu ga ima skoro svako domaćinstvo

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

16:05

Zavod za statistiku: Na jugu i istoku Srbije trećina građana nema računar, u Beogradu ga ima skoro svako domaćinstvo
Zavod za statistiku: Na jugu i istoku Srbije trećina građana nema računar, u Beogradu ga ima skoro svako domaćinstvo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji 98,5 odsto domaćinstava ima televizor, mobilni telefon 95 odsto, a računar 77 odsto, pokazalo je istraživanje sprovedeno u drugoj polovini februara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kada je o računarima reč, broj domaćinstava koja imaju kompjuter je povećan za 0,3 odsto u odnosu na 2021. godinu, a za 2,7 procenata u odnosu na 2020.

Zastupljenost računara nije ista u svim regionima pa je najveća u Beogradu gde iznosi 93,7 odsto, zatim u Vojvodini 73,5 procenata, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 70,8 odsto. Svako treće domaćinstvo u Južnoj i Istočnoj Srbiji, međutim, nema računa, odnosno 69,9 procenata ima računar.

Istraživanje je pokazalo i da internet priključak ima 83,2 odsto domaćinstava, što je 1,7 odsto više nego pre godinu dana, te da sva domaćinstva koja poseduju internet priključak imaju širokopojasnu internet konekciju.

profimedia

 

Zastupljenost internet priključka je najveća u Beogradu i iznosi 93 procenata, u Vojvodini 81,9 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 80,7 procenata a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 76,6 odsto.

Među korisnicima računara, 59,8 odsto ima srednje obrazovanje, 18,9 odsto niže od srednjeg obrazovanja, a 21,3 odsto visoko i više obrazovanje. Omiljenu spravu današnjice, mobilni telefon koristi 95,5 građana.

Jedna od tema istraživanja bila je i trgovina putem interneta i rezultati su pokazali da je u poslednja tri meseca 47,8 odsto korisnika interneta kupovalo ili poručivalo robu na ovaj način, 15,7 odsto pre više od tri meseca, 9,5 odsto pre više od godinu dana, dok 27,1 odsto korisnika interneta nikada nije pazarilo ništa preko interneta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis