Tehnologija

Postignut dogovor - isti priključak za punjenje svih mobilnih uređaja u Evropskoj uniji od 2024.

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

07/06/2022

-

13:32

Postignut dogovor - isti priključak za punjenje svih mobilnih uređaja u Evropskoj uniji od 2024.
USB Tip-C - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svi novi aparati na tržištu Evropske unije moraće do jeseni 2024. godine da imaju ulaz USB-C za jedinstveni punjač, kako bi se smanjio elektronski otpad, dogovorili su danas Savet EU, Evropska komisije i Evropski parlament, prenosi Politiko.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice, digitalne kamere, konzole za videoigra i portabl zvučnici koji se pune na kabl moraće da imaju USB tipa C ulaz, bez obzira na njihovog proizvođača, navodi se u saopštenju i dodaje da će laptop računari u roku od 40 meseci da se prilagode novim zahtevima.

Proizvođač koji će morati da učini najznačajnije promene je Epl (Apple), koji je bio protiv ovog predloga u septembru.

Direktiva o jedinstvenom punjaču trebalo bi da bude usvojena na plenarnoj sednici u julu.

To je prvi sporazum takve vrste u svetu i usledio je nakon što kompanije nisu uspele da se dogovore oko zajedničkog rešenja. Evropska komisija se zalagala za jedan port za punjenje mobilnih uređaja pre više od decenije, prenosi Rojters.

Podsetimo, glavni razlog za novi predlog Direktive o radio opremi, u okviru koje se nalazi i odluka o USB-C punjaču, jeste ekologija - veliki broj različitih punjača stvara elektronski otpad koji može da se smanji, smatraju iz Komisije.

"Inovacije i brzi razvoj tržišta doveli su do velikog broja uređaja i različitih punjača. Mada su inovacije dobrodošle, ovo je, ipak, dovelo do frustracije potrošača zbog nekompatibilnih rešenja i negativnog uticaja na okolinu", rekao je za Euronews Srbija zvaničnik iz Evropske komisije.

Kako navodi, predložene mere će se odnositi na pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, blutut zvučnike i manje konzole za video-igre, a cilj je, kako olakšavanje korisnicima, tako i smanjenje "ekološkog otiska" koji je povezan sa proizvodnjom i bacanjem punjača.

Komentari (1)

Magazin