Tehnologija

Univerzalni punjač za sve telefone i električne uređaje: Za dve godine to bi mogla da postane stvarnost u Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2022

-

16:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od jeseni 2024. godine, ako izgubite ili zaboravite punjač za mobilni telefon, moći ćete da pozajmite drugi od bilo koga, bez obzira na brend uređaja. Odluka Evropskog parlamenta da se uvede ''univerzalni punjač'' i to ne samo za sve mobilne telefone, već i za laptop računare, tablete, kamere, računarske miševe, trebalo bi, kako je objašnjeno, da ''pojednostavi ljudske živote''. Ipak, odluka bi, makar u početku, mogla da ima i neke negativne posledice. 

Nikola Mitić, fotograf iz Beograda, kada ide na teren, pored torbe za objektive, uvek mora da ponese sa sobom još jednu: "Jedna manja torba mi je potrebna za sve te punjače, kablove, adaptere".

Kada počne uvoz uređaja prilagođenih USB C punjaču, tvrdi Nikola, sve će biti lakše.

"Za laptop koristim USB C. Samim tim sa tim punjačem bih mogao da punim druge stvari. Različiti uređaji koriste različite punjače, nažalost", ističe fotograf.


Za dve godine – kada odluka o ''jedinstvenom punjaču'' stupi na snagu, svi novi uređaji biće opremljeni USB C ulazom. Postavlja se pitanje, šta ćemo raditi sa onim punjačima koje već imamo?

Mnogi telefoni već koriste univerzalni punjač, ostali prinuđeni na adaptere

Novi modeli mogbilnih telefona kompanija Huavej, Šaomi i Samsung već koriste USB-C odnosno univerzalne punjače. Svi koji imaju starije uređaje ili telefone drugih brendova verovatno će koristiti adaptere, smatra Igor Petrović iz E-reciklaže.

"Ako mene pitate, tip C bi rešio sve probleme", ističe on.

Svakako goruće pitanje koje se postavilo nakon odluke Evropskog parlamenta je šta će se dogoditi sa Epl uređajima koji nemaju USB C ulaz. Zvaničnog saopštenja od te kompanije još uvek nema, ali se oglasio tvorac Ajpoda Toni Fadel - koji je rekao da bi u budućnosti svi Epl uređaji trebalo da imaju USB C port.

Ipak, iako je odluka Evropskog parlamenta usmerena i na smanjenje elektronskog otpada, iz kompanije Epl su još ranije upozorili da bi nova pravila mogla da povećaju količinu istog.

Unsplash

 

Kako će se rešiti problem otpada elektronike?

U jednom od nekoliko pogona u Srbiji za reciklažu elektronskih uređaja kažu da od svih uređaja koji stignu do njih – IT oprema iznosi oko 10 odsto.

"Punjači su sastavni deo IT opreme. Godišnje ih sakupimo oko 1.500 tona. Transportujemo opremu sa punjačima u našem postrojenju", objašnjava Igor Petrović, direktor e-Reciklaže u Nišu.

Procenjuje se da neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje u svetu, a da će ''univerzalni punjač'' uštedeti potrošačima oko 250 miliona evra. Ipak, ta odluka se ne odnosi na elektronske četkice i brijače – zbog tehnološke nekompatibilnosti.

"Mi ćemo sigurno posle primene te odluke imati jednu navalu starih punjača kojih ćemo svi želeti da se otarasimo, tako da je jako bitno da tu akciju propratimo zajednički i da završe ovde kod nas", dodaje Petrović.

Ipak, pitanje je koliko će se građana odlučiti da stare punjače sami nose u reciklažne centre, Osim, ako im ne budu nuđeni podsticaji prilikom zamene starih mobilnih telefona za nove.

Komentari (0)

Magazin