Biznis vesti

Turska mapa puta za čvorište trgovanja gasom do kraja godine: "Ostvarenje dugogodišnjeg sna"

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

09:37

Turska mapa puta za čvorište trgovanja gasom do kraja godine: "Ostvarenje dugogodišnjeg sna"
Fatih Donmez - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska će do kraja godine završiti mapu puta kako bi ostvarila svoj dugogodišnji san da funkcioniše kao centar trgovine gasom, izjavio je ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez.

Donmez je rekao novinarima nakon sednice vlade da zemlja već ima infrastrukturu koja će doprineti ostvarenju tog cilja, uključujući sedam gasovoda za prirodni gas, pet objekata za tečni prirodni gas (TPG), od kojih su tri plutajuća skladišta, kao i jedinice za regasifikaciju (FSRU) i dva podzemna skladišta gasa, prenosi agencija Anadolija.

S obzirom na jedinstveni geografski položaj Turske, koja se prostire na teritoriji Evrope i Azije, on smatra da je zemlja u dobroj poziciji da premosti jaz između dobavljača i kupaca, pružajući mnogo prednosti i jednima i drugima.

Na pitanje o saradnji s Rusijom u oblasti nafte, Donmez je rekao da se trgovanje zasniva na godišnjim ugovorima.

„Kakve će kupovne strategije njihovih rafinerija biti kada uđu u novu godinu je druga stvar. Svaka rafinerija mesecima unapred planira koliko će godišnje potrošiti nafe i iz kojih izvora, i onda nude kupoprodajne ugovore", objasnio je on, dodaje turska državna novinska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis