Evropa

Ankara: Nejasno koliko gasa je Evropa spremna da kupuje od Rusije ako se otvori novo čvorište preko Turske

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

08:46

Ankara: Nejasno koliko gasa je Evropa spremna da kupuje od Rusije ako se otvori novo čvorište preko Turske
Ankara: Nejasno koliko gasa je Evropa spremna da kupuje od Rusije ako se otvori novo čvorište preko Turske - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ankara trenutno nema informacije o količinama ruskog gasa koje bi zemlje Evropske unije bile spremne da kupe od Rusije preko projektovanog gasnog čvorišta na teritoriji Turske, rekao je za TAS izvor iz turske vlade.

"Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije. Određene zemlje EU su spremne da se vrate proizvodnji nuklearne energije u pokušaju da zadrže svoju nezavisnost od ruskog gasa, a sasvim je moguće da će se sličan razvoj događaja desiti iu drugim zemljama. Dakle, sada nemamo informacije o količine ruskog gasa koje su spremni da kupe preko čvorišta“, rekao je izvor.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna da razgovara o mapi puta za stvaranje gasnog čvorišta na svojoj teritoriji, u skladu sa ranijim predlogom Moskve.

Međutim, on je rekao da za sada nema "tačnih datuma razgovora sa Rusijom" o tom pitanju, navodi TAS.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u prošlonedeljnom govoru na moskvoskom energetskom forumu predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit preko Severnog toka više nije moguć, na ovo čvorište.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kojeg će se gas snabdevati trećim zemljama, pre svega evropskim, ukoliko budu zainteresovane.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Evropa