Biznis vesti

Kina beleži rast stranih direktnih investicija - od početka godine rastu i direktna ulaganja u inostranstvu

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

11:59

Kina beleži rast stranih direktnih investicija - od početka godine rastu i direktna ulaganja u inostranstvu
Kina beleži rast stranih direktnih investicija - od početka godine rastu i direktna ulaganja u inostranstvu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Strane direktne investicije (SDI) u Kinu porasle su za 15,6 odsto od januara do kraja septembra 2022. na godišnjem nivou, na 1.000 milijardi juana (138,52 milijarde dolara) nakon rasta od 16,4 posto u periodu januar-avgust, saopšteno je današnjoj konferenciji za medije Ministarstva trgovine.

Kineska nefinansijska direktna ulaganja u inostranstvu (odlazne investicije) povećala su se tokom devet meseci ove godine za 8,5 odsto, dodalo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Portparolka Ministarstva trgovine Šu DŽueting rekla je da se očekuje da će se rizici od usporavanja eksterne tražnje pojačati u četvrtom kvartalu i da se razvoj kineske spoljnotrgovinske razmene suočava sa rastućom neizvesnošću.

Pošto globalna ekonomija i rast svetske trgovine gube zamajac, okruženje za razvoj kineske spoljne trgovine postaje sve složenije, navela je ona.

Portparolka je takođe saopštila da su kineski sektori maloprodaje, ugostiteljstva i pružanja usluga smeštaja pod pritiskom zbog kovida 19, ali da ona i dalje očekuje da će se potrošnja stabilizovati i oporaviti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis