Evropa

Kineske"policijske stanice" u evropskim gradovima: Pritisak na disidente ili legalna pomoć sunarodnicima u inostranstvu

Komentari

Autor: Politico

26/10/2022

-

21:48

Kineske"policijske stanice" u evropskim gradovima: Pritisak na disidente ili legalna pomoć sunarodnicima u inostranstvu
Kineske"policijske stanice" u evropskim gradovima: Pritisak na disidente ili legalna pomoć sunarodnicima u inostranstvu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španska organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders  je u septembru objavila izveštaj o kineskim policijskim stanicama u inostranstvu i tvrdnju da najmanje 36 kineskih "policijskih stanica" posluje u evropskim zemljama, od kojih je jedna, kako tvrde i u Beogradu.

Prema izveštaju, kineske vlasti su „uspostavile niz prekomorskih policijskih servisnih stanica na pet kontinenata, ali uglavnom u Evropi". 

"Oni pružaju administrativne usluge, ali su takođe bili aktivni u tajnom i ilegalnom policijskom radu", navela je organizacija.

ajmanje dve „policijske stanice“ Kina je otvorila u Holandiji od 2018. godine u pokušaju da izvrši pritisak na kineske disidente, otkrili su u utorak RTL Nieuws i Follow the Money. 

Takozvane "prekookeanske stanice" nude diplomatske usluge kineskim državljanima u Holandiji, kao što je obnavljanje vozačkih dozvola, ali takođe pokušavaju da ućutkaju kineske disidente u Evropi, objavili su mediji, pozivajući se na kinesku žrtvu po imenu Vang Đingju.

Vang je holandskim novinarima ispričao svoju priču, rekavši da je pobegao u Holandiju nakon što ga je policija u Kini pratila zbog kritikovanja režima na društvenim mrežama. Ali kada je stigao, kineska policijska stanica u Roterdamu zamolila ga je „da se vrati u Kinu da reši svoje probleme“, dodajući da bi trebalo da uzme u obzir i svoju porodicu, prenosi Politico.

„Ove agencije su nelegalne“, rekao je portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova, dodajući da će vlada istražiti i preduzeti „odgovarajuće radnje“. 

Dok su iz kineske ambasade novinarima rekli da nisu upoznati sa postojanjem stanica u Amsterdamu i Roterdamu, holandski mediji ukazuju na kineske izveštaje prema kojima je jedan visoki zvaničnik ambasade bio prisutan na sastanku na kojem je formirana stanica u Amsterdamu. 

Ministarstvo: Servis građana 

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da "stanice" služe kao pomoć kineskim državljanima da obnove vozačke dozvole ili prijave promene u svom građanskom statusu. 

"Zbog pandemije koronavirusa, mnogi kineski državljani u inostranstvu nisu bili u mogućnosti da se vrate u Kinu na vreme, kako bi se prijavili za obnovu vozačke dozvole i druge usluge," rekao je Vang novinarima u sredu, piše Euronews.

On tvrdi da kineske stanice "rade na suzbijanju raznih transnacionalnih kriminalnih aktivnosti u skladu sa zakonom, striktno se pridržavaju međunarodnog prava i u potpunosti poštuju pravosudni suverenitet drugih zemalja".

Ipak, Bečka konvencija  čija je Kina potpisnica propisuje da se diplomatske usluge vrše u međunarodno priznatim ambasadama i konzulatima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa