Fokus

Snimak koji nije emitovan u Kini: Pre nego što je izbačen sa Kongresa komunističke partije Hu čitao dokumente (VIDEO)

Komentari

Autor: Gardijan

26/10/2022

-

07:57

Snimak koji nije emitovan u Kini: Pre nego što je izbačen sa Kongresa komunističke partije Hu čitao dokumente (VIDEO)
Snimak koji nije emitovan u Kini: Pre nego što je izbačen sa Kongresa komunističke partije Hu čitao dokumente (VIDEO) - Copyright Tanjug AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Bivši kineski lider Hu Đintao se svađao oko zvaničnih papira, nekoliko trenutaka pre nego što je ispraćen sa mesta na ključnom sastanku Komunističke partije u Pekingu, pokazuju novi snimci.

Huov očigledno nevoljni odlazak sa scene na 20. kongresu Komunističke partije Kine (KPK) bio je redak trenutak nenapisane drame u, inače, pažljivo "koreografisanoj nedelji političkog pozorišta", prenosi Gardijan.

Novi snimak, koji je snimio Channel Nevs Asia, ali je objavljen dva dana nakon incidenta, traje oko minut i prikazuje diskretno "manevrisanje na visokom nivou" pre nego što zvaničnik stigne da isprati Hua. Hu, koji ima 79 godina, podneo je ostavku na čelo stranke pre 10 godina.

Zvanična novinska agencija Sinhua javila je da je Huov neočekivani odlazak usledio zbog lošeg zdravlja, ali nije dala više detalja.

Ta poluzvanična linija malo je ugušila spekulacije da je ono što je izgledalo kao prinudno uklanjanje – Hu je izgledao zbunjen i nevoljan da napusti svoje mesto – bila je to neka vrsta političke igre moći njegovog naslednika Si Đinpinga.

Snimak nije emitovan u Kini

Incident nije emitovan u Kini, a Huovo ime je praktično izbrisano sa internog interneta, unutar velikog zaštitnog zida koji funkcioniše u zemlji, navodi Gardijan.

Ime Huovog sina, Hu Haifenga, takođe je blokirano od strane kineskih cenzora, što je izazvalo pitanja o tome da li je bilo neke vrste spora na visokom nivou oko njegovog položaja u KPK.

Snimak počinje tako što zvaničnik koji sedi pored Hua na podijumu u Velikoj dvorani naroda, Li Žanšu, uzima dokument iz Huove ruke i vraća ga ispod crvene korice, poput onih koje ispred svih ostalih najviših lidera, dok razgovara sa Huom.

U početku ostavlja papire pred bivšim vođom, koji deluje zbunjeno. Tada očigledno zabrinut da će Hu ponovo pokušati da izvadi dokument, Li povlači gomilu papira prema sebi i drži ruku na njima.

Onda baci pogled na stranu bine, očigledno prizivajući pomoć, dok stariji pomoćnik prilazi i nakratko razgovara sa njim, pre nego što odlazi, pojašnjava Gardijan.

Li nastavlja da razgovara sa Huom, dok Si pasivno gleda ispred sebe. Mladi pomoćnik koji će uskoro povući Hua sa njegovog mesta i otpratiti ga van scene, stiže, nakratko razgovara sa Huom i Lijem, a zatim odlazi da malo duže razgovara sa Sijem.

U ovom trenutku snimak je sustigao one koji su ranije emitovali drugi mediji. Pomoćnik uzima Hua pod ruke da mu pomogne da ustane.

Dok je Hu odlazio, pokušao je da podigne beleške Si Đinpinga, njegovog naslednika i aktuelnog lidera Kine, koje su ležale između njih na stolu. Si je pružio ruku da drži papire.

Šta god da je bio razlog, sam njegov javni odlazak – nakon što su novinari pušteni da snimaju jutarnju sesiju – bio je ponižavajući i imao je simboličnu težinu. Drugi živi bivši lider Kine, Jiang Zemin, sada ima 96 godina i nije se pojavio na 20. kongresu Komunističke partije Kine.

Si je iskoristio jednonedeljno okupljanje da učvrsti svoju poziciju u KPK, ojača svoj kult ličnosti i eliminiše rivale. Kada je Hu bio ispraćen, Si se popeo na scenu, kao što je i sada u kineskoj politici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet