Fokus

Si i formalno treći put na čelu KP Kine, Li budući premijer

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug BBC

23/10/2022

-

08:14

Si i formalno treći put na čelu KP Kine, Li budući premijer
20. kongres kineske vladajuće Komunističke partije - Copyright Tanjug AP/Ju Peng/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsedniku Kine Si Ðinpingu i formalno je poveren treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije, a izabrano je još šest članova Stalnog komiteta Politbiroa KP za narednih pet godina, među kojima Li Chijang, budući premijer.

Si je danas, posle prvog sastanka novog Centralnog komiteta KP, izašao pred medije predvodeći nove članove Stalnog komiteta Politbiroa, što, kako javlja BBC, znači da je dobio treći petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara partije.

Uz Sija i Lija, za članove Stalnog komiteta izabrani su i Džao Leđi, Vang Huning, Čai Chi, Li Si, Ding Suesijang.

Stalni komitet je najmoćnije kinesko političko telo, zaduženo za donošenje najvažnijih odluka u zemlji, koja je proteklih godina postala druga po snazi svetska ekonomija, navodi CNN.

AP Photo/Ng Han Guan, File

 

Članovi Stalnog komiteta biraju se glasovima 205 članova Centralnog komiteta, ali se to glasanje smatra formalnošću, pošto se odluke o sedmočlanom sastavu donose mesecima ranije, na sastancima vodećih partijskih funkcionera iza zatvorenih vrata.

Odlazak bivšeg lidera koji je izazvao pažnju svetskih medija

Veliku globalnu pažnju tokom jučerašnjeg dana privukao je snimak bivšeg kineskog lidera Hu Đintaoa od koga se tražilo da napusti binu u Velikoj sali naroda u Pekingu tokom Kongresa Komunističke partije.

Za kinesku vladu ima mnogo pitanja, ali nema odgovora, piše BBC. Čini se da 79-godišnji Hu nije želeo da napusti kongresnu salu, a nepoznato je šta je rekao svom nasledniku i aktuelnom šefu države da bi ovaj klimao glavom. Takođe, nepoznato je šta je rekao svom štićeniku, Li Kećijangu, dok ga je tapkao po ramenu pre nego što su ga ispratili sa bine.

Tanjug AP/Andy Wong

 

Dva najverovatnija razloga za njegov odlazak su to što je to bio deo nastanka kineske politike moći, ali je kao bivši lider simbolično "uklonjen" ili su u pitanju zdravstveni razlozi, prenosi BBC.

Prvog dana kongresa, Hu je mogao da uđe samo uz pomoć zvaničnika. Tog dana je izgledao prilično krhko. Međutim, ako je na kraju odveden zbog lošeg zdravlja, zašto se to dogodilo tako iznenada? Zašto pred kamerama? Da li je to bilo hitno? 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet