Fokus

Misteriozni odlazak sa partijskog skupa: Kongres komunista u Kini pao u senku zbog incidenta s bivšim liderom (VIDEO)

Komentari

Autor: BBC

22/10/2022

-

21:33

Misteriozni odlazak sa partijskog skupa: Kongres komunista u Kini pao u senku zbog incidenta s bivšim liderom (VIDEO)
Misteriozni odlazak sa partijskog skupa: Kongres komunista u Kini pao u senku zbog incidenta s bivšim liderom (VIDEO) - Copyright Tanjug AP/Li Xueren/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Snimak bivšeg kineskog lidera Hu Đintaoa od koga se traži da napusti binu u Velikoj sali naroda u Pekingu tokom Kongresa Komunističke partije privlači globalnu pažnju dok svi pokušavaju da shvate šta se dogodilo.

Za kinesku vladu ima mnogo pitanja, ali nema odgovora. Čini se da 79-godišnji Hu nije želeo da napusti kongresnu salu, a nepoznato je šta je rekao svom nasledniku i aktuelnom šefu države da bi ovaj klimao glavom. Takođe, šta je rekao svom štićeniku, Li Kećijangu, dok ga je tapkao po ramenu pre nego što su ga izbacili sa bine.

Dva najverovatnija razloga za njegov odlazak su to što je to bio deo nastanka kineske politike moći, ali je kao bivši lider simbolično uklonjen ili su u pitanju zdravstveni razlozi, prenosi BBC.

To se dogodilo na kraju jednonedeljnog kongresa Komunističke partije, koji je učvrstio poziciju Si Đinpinga kao najmoćnijeg lidera Kine još od vremena od Mao Cedunga.

Prvog dana kongresa, Hu je mogao da uđe samo uz pomoć zvaničnika. Tog dana je izgledao prilično krhko. Međutim, ako je na kraju odveden zbog lošeg zdravlja, zašto se to dogodilo tako iznenada? Zašto pred kamerama? Da li je to bilo hitno? 

Duža montaža snimka snimljenog u subotu pokazuje da se Si Đinping okreće bivšem predsedniku stranke, a takođe i gospodinu Huu s leve strane dok visoki funkcioner Li Đanšu i Vang Huning izgledaju zabrinuto. Li Žanšu je u jednom trenutku čak krenuo da mu pomogne, ali ga je  Vang povukao, kao da je želeo da kaže: "Nemoj da se mešaš u ovo".

Odlazak nije slučajan?

Nakon što je Hu Đintao ustao, takođe je posegnuo da greškom uzme beleške gospodina Ksija. U ovoj fazi, izgledao je zbunjeno. Kineski lider odmakao je ruku gospodina Hua i uzeo beleške nazad. Masovni sastanci Komunističke partije su obično događaji po strogom scenariju, što dovodi do spekulacija da vreme odlaska Hu Đintaoa možda nije bilo slučajno.

On je prisustvovao ranijoj sednici iza zatvorenih vrata poslednjeg dana Kongresa, a zatim su kamere bile dozvoljene za poslednji deo dana. Tek nakon što su kamere postavljene, zvaničnici su prišli gospodinu Huu i rekli mu da treba da ode.

Da je ovo bila smišljena predstava, to bi značilo odstupanje od uobičajenog ponašanja. Ono što je možda ključni povod je to što Hu Đintao predstavlja veoma drugačiji model za Kinu od modela Si Đinpinga, podseća BBC. 

Vodio je mnogo kolektivnije rukovodstvo i morao je da uravnoteži različite frakcije predstavljene u Stalni komitet Politbiroa. Hu Đintao je bio predsednik između 2003. i 2013. i to je vreme koje je zabeleženo kao ključno u otvaranju Kine prema spoljnom svetu i povećane tolerancije prema novim idejama.

Kineska državna agencija Sinhua javila je da je bivši generalni sekretar Komunističke partije Kine (KPK) i bivši predsednik Kine Hu Ðintao napustio je salu pre roka na završnoj ceremoniji 20. Kongresa KPK u Velikoj dvorani naroda u Pekingu jer se osećao loše, nakon čega se njegovo stanje značajno poboljšalo.

Kongres kao obračun sa bivšim idejama

Olimpijske igre u Pekingu 2008. bile su vrhunac međunarodnog ugleda Kine. U njoj su se tada osnivale strane kompanije, turisti su pristizali, internet je bio slobodniji, lokalni mediji su počeli da se bave pristojnim novinarstvom, a globalna reputacija Kine se stalno poboljšavala. 

Dok su neki period Hua nazivali "protraćenim", ekonomski rast je bio konstantno dvocifren i Pekingu je bilo stalo do svoje reputacije na drugim mestima. 

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Si Đinping na Kongresu Komunističke partije

Si Đinping je zemlju odveo u sasvim drugom pravcu, sa njim u "srži" i ne može biti osporen. Sadašnja vlada je podstakla eksploziju nacionalističkih osećanja, pokazujući malo brige o tome šta neko drugi misli o njenom postupanju sa bilo čim.

Umesto toga, poruka za druge lidere je bila da je došlo vreme Kine i da nije dobro ulaziti u konflikt sa njom, ocenjuje BBC.

Poruka kineskom narodu može se videti u dopunama partijskog ustava, koji se odnose na dostignuća ostvarena kroz "borbu". Ovo ima odjeka još iz vremena vlasti Mao Cedunga. Kao generalni sekretar, Si je od samog početka eliminisao sve protivnike putem borbe protiv korupcije. 

Sada je iskoristio poslednji Kongres da očisti sve poslednje ostatke onih koji misle da bi trebalo da postoje drugačiji putevi ekonomski, društveni i politički. Ako je shvatio šta se dešava, jedna od poslednjih stvari koje je Hu video na ovom Kongresu bila je sastav novog Centralnog komiteta od 205 članova.

On ne uključuje Li Kećijanga ili Vang Janga, koji se smatraju ekonomskim liberalima, obojica povezani sa idejama bivše administracije. Ovo ukazuje na je novi Stalni komitet Politbiroa, sastavljen od lojalista Siju, koji garantuje kontinuitet putanje koja se veoma razlikuje od reformi i otvaranja u eri Hu Đintaoa.

Komentari (0)

Svet