Fokus

Komunistička partija Kine usvojila amandmane na osnivački akt partije - učvršćena vlast predsednika Si Ðinpinga

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2022

-

14:50

Komunistička partija Kine usvojila amandmane na osnivački akt partije - učvršćena vlast predsednika Si Ðinpinga
Komunistička partija Kine usvojila amandmane na osnivački akt partije - učvršćena vlast predsednika Si Ðinpinga - Copyright Tanjug AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vladajuća Komunistička partija usvojila je danas amandmane na osnivački dokument partije kojima je učvršćena vlast predsednika Si Ðinpinga pred njegov očekivani treći mandat na mestu generalnog sekretara partije, ocenjuje Rojters.

Osnivački dokument kineske Komunističke partije ili povelja je obavezujući za 96 miliona članova partije i amandmani na taj dokument ostaju važeći na neodređeno vreme, prenela je britanska agencija.

Si je prethodno uneo amandmane na povelju 2017. godine, kada je u sastav tog dokumenta uvršćeno njegovo ime u okviru ideološkog teksta "Mišljenje Si Ðinpinga o socijalizmu u odnosu na kineske specifičnosti u novoj eri", čime se svrstao uz kineske lidere Mao Cedunga i Deng Siaopinga.

U Pekingu je danas završen 20. Državni kongres Komunističke partije Kine (KPK) na kojem su jednoglasno izabrani članovi Centralnog komiteta i Centralne komisije za disciplinsku inspekciju.

Završnim sastankom predsedavao je generalni sekretar partije Si Ðinping, uz prisustvo oko 2.300 delegata iz cele zemlje, koji predstavljaju 96,7 miliona članova KP Kine.

Očekuje se da Si (69) sutra osvoji treći petogodišnji mandat na mestu generalnog sekretara partije, kada na konferenciji za medije bude ozvaničeno novo rukovodstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet