Biznis vesti

Država od februara kontroliše cene goriva: U Udruženju naftnih kompanija smatraju da bi Uredbu trebalo ukinuti

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

28/10/2022

-

13:46

Država od februara kontroliše cene goriva: U Udruženju naftnih kompanija smatraju da bi Uredbu trebalo ukinuti
Država od februara kontroliše cene goriva: U Udruženju naftnih kompanija smatraju da bi Uredbu trebalo ukinuti - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović ocenio je danas da bi uredbu o ograničavanju cena naftnih derivata trebalo ukinuti.

"Zalažemo se za ukidanje uredbe ne zato da bismo enormno podigli cene i na tome zarađivali, nego zato što je u ovim uslovima veoma teško upravljati poslom i obezbediti i dovoljne količine goriva", rekao je Mićović gostujući na RTS-u i dodao da bi onda kompanije mogle lakše da upravljaju svojim poslom, zalihama, kupovinom, prodajom.

Ocenio je da je tržište prilično narušeno i poremećeno, kao i da u uredbi, osim ograničenja cena derivata nafte, stoji i obaveza NIS-a da poljoprivrednim gazdinstvima prodaje dizel po 170 dinara, što je, kako je naveo, 40 dinara manje od tržišne cene koju određuje država.

Istakao je i da cene ne bi divljale da država nije intervenisala te da ograničenje cena goriva, kao privremena mera, traje veoma dugo, kao i da zemlje u okruženju polako odustaju od toga.

On je naveo da su ukupne fiskalne dažbine u Srbiji i dalje najveće u regionu i da je zato potpuno logično ocekivati da i cene goriva budu medu najvećima.

Vlada Srbije je na sednici 30. septembra usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kako su naveli, "imajući u vidu da je tržište još nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda, koja je oročena na period do 31. oktobra". Tada je izmenjena i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do kraja oktobra.

Vada Srbije je inače u februaru prvi put uredbom ograničila cenu goriva, a od tada svakog petka Ministarstvo trgovine objavljuje cenu benzina i dizela koja će važiti u narednih nedelju dana, a za sada se još ne zna da li će Vlada Srbije produžiti važenje uredbe i na novembar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis