Biznis vesti

Energetski vaučeri u 20 opština i gradova: Uslovi za subvencije za ogrev i plaćanje računa za grejanje

Komentari

Autor: Nataša Kovačev / Euronews Srbija

28/10/2022

-

19:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U dvadeset vojvođanskih opština građani sa najnižim primanjima moći će da računaju na finansijsku pomoć za kupovinu energenata ili plaćanje računa za grejanje. Pokrajinska vlada izdvojila je 50 miliona dinara za tu namenu i proslediće ih onim lokalnim samoupravama koje novac ne mogu da obezbede u sopstvenim budžetima. Pokrajinska vlada je na sednici u sredu donela odluku da za 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština dodeli po 15.000 dinara kao pomoć u nabavci energenata. Odluku o takozvanim energetskim vaučerima ranije su doneli Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor.

Građani Sremske Mitrovice će moći da računaju na pomoć od 10.000 dinara za nabavku ogreva ili plaćanje računa za grejanje, a upravo ovaj grad prvi je u Srbiji uveo ovu vrstu pomoći građanima.

"Grad je doneo odluku o subvencijama u vidu energetskih vaučera za građane kako bi prevazišli poteškoće u nabavci energenata. Sa vaučerima će moći da plaćaju račune izdate od JKP "Toplifikacija" i da refundiraju troškove za ogrev. Oni će morati da podnesu zahtev i otpremnicu ili račun iz firme u kojoj su kupili ogrev. Uslov je da prihod po članu domaćinstva ne bude veći od 25.000 dinara. Komisija će određivati ko ima pravo na vaučere", rekao je za Euronews srbija Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

On je napomenuo da će javni poziv raspisati načelnik gradske uprave, ali da nema ograničen broj vaučera, već da će to zavisiti od broja prijava.

"Svi znamo da je situacija teška i mi smo došli na ovu ideju da bismo olakšali građanima. U okviru centra za socijalni rad godišnje izdvajamo u budžetu 1,5 milon dinara za ogrev. Sada dodajemo i ovo da bi građani lakše uspeli da prevazižu ovui zimu", rekao je Riđošić.

profimedia

 

Visoke cene ogreva učinile su drva, ugalj, pelet i ostale energente sve teže dostupnim građanima. Najteže je onima koji imaju najniža primanja, pa mnogima i pre početka zime, sama pomisao na grejanje zadaje glavobolju. 

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara. Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete.

Socijalno ugroženi se za vaučere prijavljuju tako što potrebnu dokumentaciju dostavljaju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve neophodne informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je izjavila da će ova lokalna samouprava  izdvojiti 30 miliona dinara za energetske vaučere, a da će po 15.000 dinara dobijati socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Status energetski ugroženog kuca

Međutim, najugroženiji građani u Srbiji, bez obzira na mesto stanovanja, mogu dobiti i olakšice na osnovu statusa energetski zaštićenog kupca. Ova subvencija se odnosi na umanjenje računa za struju i gas, a uskoro bi trebalo da bude usvojena i nova uredba, koja će ovo pravo proširiti i na korisnike koji se greju preko toplana. U Ministarstvu energetike su nezvanično za Euronews Srbija potvrdili da je uredba koja bi trebalo da obuhvati veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine spremna, ali da čeka na formiranje nove Vlade Srbije i očekuje se da će biti usvojena na nekoj od narednih sednica.

Mnogi građani, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala. U Elektroprivredi Srbije kažu da je tokom prošle godine 68.129 građana iskoristilo mogućnost da umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava!

profimedia

 

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno, dok je za domaćinstva sa šest i više članova -granica 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje tokom grejne sezone - za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, dok ostali dobijaju do 75 kubika mesečno.
"Energetski ugroženi kupac je definisan kao kupac iz kategorije domaćinstvo, samačko ili višečlano, koji ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, prirodnog gasa ili toplotne energije", objašnjavaju u MRE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis