Biznis vesti

Amerikancima preti novo povećanje kamatnih stopa

Komentari

Autor: Fonet

30/10/2022

-

14:01

Amerikancima preti novo povećanje kamatnih stopa
Amerikancima preti novo povećanje kamatnih stopa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke federalne rezerve najverovatnije će u sredu ponovo podići kamatne stope za tri četvrtine poena, četvrti put zaredom, prenosi CNN i ne isključuje da novo povećanje kamatnih stopa usledi i u decembru.

Veliko pitanje za brojne investitore i američke potrošaće je da li će Federalne rezerve time gurnuti ekonomiju u recesiju.

Postoje nade da se to neće dogoditi, ali ovo je neobeležena teritorija za centralnu banku, jer bivši direktori Feda Anem Grinspen, Ben Bernanke i sadašnja ministarka finansija Dženet Jelen nikada nisu morali da podižu toliko često kamatne stope po ovako velikim iznosima.

Kako navodi CNN, nejasno je šta će ovakvo zatezanje doneti ekonomiji, jer tržište nekretnina već pokazuje znake naprezanja.

Prinosi na obveznice su skočili zbog aktivnosti Federalnih rezervi, ali su kamate na hipoteke, koje imaju tendenciju da se kreću sa desetogodišnjim referentnim okvirom Trezora, naglo skočile ove godine.

Među demokratama u Kapitolu sve su glasnija upozorenja članovima Federalnih rezervi, na čelu sa Džeromom Pauelom da uspore sa podizanjem kamaptnih stopa, jer strahuju od recesije. 

Komentari (0)

Biznis