Biznis vesti

Đedović: Akcenat Ministarstva energetike u prvih 100 dana biće da prezimimo, nije u planu poskupljenje struje i gasa

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

31/10/2022

-

11:10

Đedović: Akcenat Ministarstva energetike u prvih 100 dana biće da prezimimo, nije u planu poskupljenje struje i gasa
Đedović: Akcenat Ministarstva energetike u prvih 100 dana biće da prezimimo, nije u planu poskupljenje struje i gasa - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike će u prvih 100 dana akcenat staviti na to da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju, izjavila je nova resorna ministarka Dubravka Ðedović i navela da se ne planira poskupljenje ni struje ni gasa.

"Fokusiraću se i na to da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju struje, da dobro vodimo naše energetske kompanije i da sprovedemo investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima", rekla je Ðedović gostujući na RTS-u.

Istakla je da je grejna sezona pomerena, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali da će od sutra radijatori biti topli i da su toplane spremne, a energenata ima dovoljno, kako gasa, tako i uglja, a kako je rekla, i sa hidrokapacitetima dobro stojimo.

O umanjenju računa sa toplanama

Kada je reč o zahtevima da se za dane negrejanja umanje računi, ministarka je rekla da će o tome razgovarati sa direktorima toplana ove sedmice i apelovala na građane da štede energiju.

"Najvažnije je da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem", istakla je ona.

profimedia/Marcus Brandt/dpa

 

Ðedović je navela da je bilo dosta problema sa proizvodnjom struje i uglja i da je Termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti, te da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana jer to znači da neće biti uvoza struje.

"Da li će biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja i potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezerve su pune energentima, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije", navela je ministarka rudarstva i energetike.

Ðedović je rekla da se ne planira povećanje cena struje i gasa i da država subvecioniše njihove cene.

"Fokus na projektima koji mogu brzo da se završe"

Osvrćući se na izjavu premijerke Ana Brnabić, koja je u svom ekspozeu najavila 12 milijardi evra ulaganja u energetiku, završetak Bloka 3 u Kostolcu, gasnog interkonektora sa Bugarskom, ministarka Ðedović je rekla da je bitno da završimo šta smo počeli i da ćemo 2023. godine dobiti 350 novih megavata iz nove termoelektrane koja treba da se završi.

"Bitno je da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe", rekla je ona.

Istakla je da moramo da se bavimo obnovljivim izvorima energije i da su nam potrebne reverzibilne elektrane, jer bez toga, kako je rekla, nema energetske sigurnosti Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis