Biznis vesti

Kako da vam račun za struju bude manji i do 30 odsto: Kontrola "energetskih vampira" i drugi koraci do manje potrošnje

Komentari

Autor: Z. R.

16/09/2022

-

21:39

Kako da vam račun za struju bude manji i do 30 odsto: Kontrola "energetskih vampira" i drugi koraci do manje potrošnje
Kako da vam račun za struju bude manji i do 30 odsto: Kontrola "energetskih vampira" i drugi koraci do manje potrošnje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ko u narednim mesecima bude štedeo struju mogao bi da smanji mesečni račun i za trećinu. Potrošačima će biti umanjeni računi srazmerno procentu manje potrošnje u odnosu na isti mesec prošle godine. Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima obračuna popust za električnu energiju od 15 do 30 odsto i time umanji račune, počev od oktobra i zaključno sa računom za mart 2023.

Iz vlade je saopšteno da će popust od 15 odsto imati domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto, dok će građani umanje potrošnju za 20 do 30 odsto imati pravo na popust od 20 odsto na račun za električnu energiju. Najveći popust od 30 odsto imaće domaćinstva koja umanje potrošnju struje više od preko 30 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Izvršni direktor EPS-a Radovan Stanić je izjavio da će potrošači koji su prošle zime u proseku trošili mesečno 401 kilovat sa uštedom struje od 10 odsto imati manji račun za 980 dinara, a onima koji uštede 30 odsto račun će biti umanjen za 2.200 dinara.

"Potrošači koji se greju na struju i imali su prošle zime mesečnu potrošnju od 2.000 kilovata i račun od 27.000 dinara, sada sa uštedom u potrošnji od 30 odsto moći će da realizuju ukupan popust 55 procenata. Postoje značajni prostori za uštedu električne energije u domaćinstvima. Postoje saveti za uštedu gde bi svi mi mogli da pronađemo sebe i da uštedimo do nekog nivoa. Naravno, mogućnosti za uštedu su najveće tamno gde je grejanje na struju", rekao je Stanić za Tanjug.

Stručnjaci ukazuju da isključivanje "energetskih vampira", koji podrazumevaju uređaje koji su neprestano uključeni u struju poput televizora, risivera i računara moguće smanjenje potrošnje struje od pet odsto, dok se najveća ušteda može postići spuštanjem temperature u prostoriji, jer samo jedan stepen manje štedi i do 7 odsto struje.

Iz Ministarstva energetike očekuju da se na osnovu preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije može uštedeti 15 odsto struje, da bi država mogla da smanji uvoz. S obzirom da, kako kaže državni sekretar Zoran Lakićević, domaćinstva troše oko 42 odsto ukupne količine električne energije, "tu može najviše da se uštedi, samo ako se malo povede računa, ako racionalnije koristimo uređaje u domaćinstvu". 

On je napomenuo da od toga kako se i kada koristi bojler, šporet, frižeder, mašine za pranje veša i suđa, da li koristimo stare ili nove, LED sijalice, zavisi i procenat uštede koji ćemo ostvariti.

"Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima“, rekao je državni seklretar.

Onima koji su i inače štedljivi neće biti lako da dodatno smanje potrošnju,  jer o tome već vode računa, dok veće šanse za uštedu imaju oni koji ranije nisu razmišljali o potrošnji energije.

Kako obuzdati "energetske vampire"?

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac kaže za Euronews Srbija da se neracionalno odnosimo prema energiji i smatra da ima prostora za njenu uštedu. On napominje da najviše energije domaćinstva troše za grejanje, oko 60 odsto, dok je ostalih 40 odsto na ostale uređaje u domaćinstvu, od kojih se svakako ističe bojler, koji troši oko 9 odsto energije kao sledeći najveći potrošač, pa šporet za kuvanje, klima uređaj, veš mašina i ostali kućni uređaji. 

Banjac objašnjava da se izraz "energetski vampiri" koristi za uređaje koji neprestano rade i koji realno troše malo energije, ali da zbog toga što rade 24 sata bez prestanka ipak potroše količinu energije koja nije zanemarljiva. To su kompjuteri, televizori, vaj-faj uređaji, risiveri. Njihova potrošnja energije je gotovo neprimetna, ali kada se sabere tokom godine vidi se da nije mala. Profesor napominje da neke studije pokazuju da se i do 5 odsto struje može uštedeti isključivanjem televizora, risivera i ostalih uređaja kada ne boravimo u prostoru i kada ih ne koristimo.

profimedia

 

Kada su u pitanju kućni aparati, Banjac kaže da se ušteda energije kod bojlera može postići podešavanjem temperature vode do određenog stepena, ali i racionalnim korišćenjem, odnosno tuširanjem, a ne kupanjem u kadi.

"Svako pregrevanje i podizanje temperature za po jedan stepen više od onoga što nam je potrebno, povećava potrošnju za 7 odsto, dok nešto manje, oko četiri odsto trošimo ako hladimo taj prostor. Ko se greje na struju, preko grejalica i drugih uređaja bi trebalo da pređe na grejanje pomoću toplotnih pumpi i klima uređaja, jer će tako smanjiti potrošnju električne energije za tri puta", napominje profesor Banjac.

Iz Ministarstva energetike preporučuju da temperature za zagrevanje prostorije u kojima se sedi i duže boravi budu od 20 do 21 stepeni, za prostor u kojem se spava 18 stepeni, a za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16, a u slučaju dužeg odsustva 10 stepeni.

Kada je u pitanju ušteda energije kod pripreme hrane, iz Ministarstva energetike predlažu da treba kuvati u poklopljenoj posudi, jer se tako štedi do 20 odsto energije. Takođe, sugerišu da treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20 odsto energije. Navode da, kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Oni navode da se na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije.

Oni navode i da se isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može uštedeti do 20 odsto energije. Prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20 odsto toplote.

profimedia

 

Električar Tomislav Micić i kaže za Euronews Srbija da su TA peći najmanji potrošači kada je u pitanju grejanje, zbog toga što se noću pune i troše jeftinu struju. On ukazuje da je bojler jeste sledeći najveći potrošač struje po snazi i napominje da je za grejanje vode u bojleru najrentabilnije da se on uključuje noću. Mašina za sudove i za veš su, takođe, veliki potrošači, snage 2 kilovata i sve zavisi koliko se često koriste.

On napominje da televizor, frižider, zamrzivač troše do 200 vati i ukazuje da je to i do deset puta manje nego veš mašina.

"Oni su grupa malih potrošača, dok su kompujetri između, jer troše do 500 vati, u odnosu na 2.000 vati gde su bojler, mašina za pranje veša i posuđa. Tu su i fen i pegla, koji se kratko koriste i ne potroše mnogo, ali troše mnogo više od TV i računara", navodi Micić.

I električari napominju da prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake, koje govore o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Uređaje treba birati tako da odgovaraju stvarnim potrebama korisnika jer preveliki uređaji koji neće raditi sa punim kapacitetom bespotrebno koriste električnu energiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis