Biznis vesti

Cene goriva za ovu nedelju: Ministarstvo saopštilo koliko će koštati dizel i benzin do petka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2022

-

15:47

Cene goriva za ovu nedelju: Ministarstvo saopštilo koliko će koštati dizel i benzin do petka
Cene goriva za ovu nedelju: Ministarstvo saopštilo koliko će koštati dizel i benzin do petka - Copyright AP/Jessica Hill

veličina teksta

Aa Aa

Uskladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, utvrđuje se najviša maloprodajna cena derivata nafte do 4. novembra i to za evrodizel u iznosu od 222 dinara za jedan litar i evro premijum BMB 95 u iznosu 178 dinara za jedan litar, saopštilo je Ministarstvo trgovine. Uredba je, inače, bila oročena na 31. oktobar, a ovim je njeno trajanje produženo. 

Kako su naveli iz Ministarstva trgovine, u skladu sa članom 3. stav 5. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Podsetimo, Vlada Srbije je na sednici 30. septembra usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kako su naveli, "imajući u vidu da je tržište još nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda", koja je oročena na period do 31. oktobra. Tada je izmenjena i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do kraja oktobra. 

Do danas je bio oročen i Pravilnik o određivanju veleprodajnih cena, Odluka o smanjenju akciza i Odluka o zabrani izvoza dizela.

Vada Srbije je inače u februaru prvi put uredbom ograničila cenu goriva, a od tada svakog petka Ministarstvo trgovine objavljuje cenu benzina i dizela koja će važiti u narednih nedelju dana, a za sada se još ne zna da li će Vlada Srbije produžiti važenje uredbe i na novembar.

Udruženje naftih kompanija: Uredbu treba ukinuti

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović ocenio je u petak da bi uredbu o ograničavanju cena naftnih derivata trebalo ukinuti.

"Zalažemo se za ukidanje uredbe ne zato da bismo enormno podigli cene i na tome zarađivali, nego zato što je u ovim uslovima veoma teško upravljati poslom i obezbediti i dovoljne količine goriva", rekao je Mićović gostujući na RTS-u i dodao da bi onda kompanije mogle lakše da upravljaju svojim poslom, zalihama, kupovinom, prodajom.

Ocenio je da je tržište prilično narušeno i poremećeno, kao i da u uredbi, osim ograničenja cena derivata nafte, stoji i obaveza NIS-a da poljoprivrednim gazdinstvima prodaje dizel po 170 dinara, što je, kako je naveo, 40 dinara manje od tržišne cene koju određuje država.

Istakao je i da cene ne bi divljale da država nije intervenisala te da ograničenje cena goriva, kao privremena mera, traje veoma dugo, kao i da zemlje u okruženju polako odustaju od toga.

On je naveo da su ukupne fiskalne dažbine u Srbiji i dalje najveće u regionu i da je zato potpuno logično ocekivati da i cene goriva budu medu najvećima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis