Biznis vesti

Drugi dan skupštinske rasprave o rebalansu budžeta, Mali tvrdi da se njime obezbeđuju pare za mlade i penzionere

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

09:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština danas je nastavila zasedanje na kojem se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu. Obrazlažući predlog rebalansa budžeta pred skupštinom u ponedeljak, ministar finansija Siniša Mali je rekao da se njime obezbeđuju pare za mlade i penzionere, i sigurno snabdevanje energentima.

Predlogom rebalansa su predviđeni ukupni prihodi i primanja od 1.709,5 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije je izdvojeno 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP-a.

U toku rasprave u ponedeljak poslanici opozicije su iznosili primedbe na rebalans budžeta, ocenjujući da on nije u skladu sa trenutkom i krizom u kojoj se nalazimo, dok su poslanici vladajuće koalicije najavili da će glasati za predloženi rebalans.

Poslanička pitanja na početku zasedanja

Današnje zasedanje počelo je postavljanjem poslaničkih pitanja. Šef poslaničke grupe Zeleno levi blok, Radomir Lazović, pitao je Ministarstvo zaštite životne sredine šta su tačno uradili i koje su mere podneli kako bi smanjili zagađenje vazduha.

Lazović je ponovio to pitanje, jer, kako je naveo, do sada nije dobio odgovor od nadležnih.

On je zamenici šefa poslaničke grupe SNS Marini Raguš poklonio knjigu “Vazduh kao zajedničko dobro” jer, kako je naveo, više puta nije dobio pravo da joj replicira u sali i ukaže na problem zagađenja.

Pitao je i u vezi sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja, čija je primena odložena do 2024.godine, a to je važno jer predviđa kontrolu najvećih zagađivača, a njegovo nesprovođenje je signal da, kako je rekao, zagađivači mogu nastaviti da “truju građane”.

Lazović je tražio i odgovore od MUP-a i republičkog javnog tužioca povodom izjava Veljka Belivuka koji je rekao da je najviš vrh uključen u rušenje u Savamali.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović pitao je premijerku šta će uraditi po pitanju štrajka u Pošti Srbije, kao i po pitanju štrajka prosvetnih radnika.

Interesovalo ga je šta je sudbina inicijative o nacionalizaciji NIS-a, te da li će Srbija preuzeti ili će ga preprodati kompanijama na zapadu.

Pitao je i da li je tačno da će cena struje za privredu biti povećana, kao i kakve je sporazume nedavno u Berlinu potpisala premijerka Ana Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis