Biznis vesti

Meta objavila da će otpustiti 13 odsto zaposlenih - na spisku za otkaz 11.000 ljudi

Komentari

Autor: Rojters / Euronews Srbija

09/11/2022

-

12:49

Meta objavila da će otpustiti 13 odsto zaposlenih - na spisku za otkaz 11.000 ljudi
Tanjug/AP/Eric Risberg - Copyright Tanjug/AP/Eric Risberg

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta Platforms saopštila je danas da će otpustiti 13 posto radne snage, ili više od 11.000 zaposlenih, što je jedno od najmasovnijih otpuštanja ove godine, budući da se matično preduzeće Fejsbuka bori s rastućim troškovima i slabljenjem tržišta oglašavanja.

Smanjenje radne snage, prvo u 18-godišnjoj istoriji Mete, sledi trend masovnog deljenja otkaza u drugim velikim tehnološkim kompanijama, među kojima su i Tviter u vlasništvu Ilona Maska, i Makrosoft koproracija, izveštava Rojters.

Pandemijom izazvan snažan procvat tehnoloških kompanija i skok njihove tržišne vrednosti preokrenuo se ove godine u oštar sunovrat usled visoke inflacije koja dostiže višedecenijski rekord i ubrzanog povećanja kamatnih stopa.

"Ne samo da se onlajn trgovina vratila ranijim trendovima, već su makroekonomski pad, sve veća konkurencija i gubitak reklama doveli do toga da naši prihodi budu mnogo manji nego što sam očekivao. Pogrešio sam i preuzimam odgovornost za to", napisao je glavni izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg, u poruci zaposlenima.

Meta, čije su akcije ove godine izgubile više od dve trećine vrednosti, jutros su pre zvaničnog otvaranja Vol Strita ojačale za skoro 3,0 procenta, navodi Rojters.

Kompanija takođe planira da smanji diskreciono pravo menadžmenta u pogledu troškova i da produži odluku o zamrzavanju zapošljavanja do prvog kvartala 2023. Meta, međutim, nije obelodanila koliku uštedu troškova očekuje od ovih poteza.

Radnicima koji dobiju otkaze Meta će isplatiti otpremninu u visini 16-nedeljne osnovne plate plus dve dodatne nedelje za svaku godinu radnog staža, kao i preostali plaćeni odmor, saopštila je kompanija.

Tanjug/AP/Tony Avelar

 

Pogođeni zaposleni će takođe dobiti akcije koje su bile predviđene za 15. novembar i zdravstvenu zaštitu u periodu od šest meseci, dodaje se u saopštenju.

Zakerberg je jedan od nekoliko vodećih američkih direktora koji su upozorili ove godine na dolazak recesije.

Deo Metinih problema je, međutim, kompanija sama sebi stvorila. Skupa ulaganja u metaverz, šerovan virtuelni svet, dovela su do toga da kompanija ukalkuliše čak 100 milijardi dolara troškova za 2023. To je izazvalo skepticizam kod investitora koji gube strpljenje sa ulaganjima za koje i sam Zakerberg očekuje da će se isplatiti tek za 10 godina.

Kompanija se takođe suočila s oštrom konkurencijom TikToka i Eplovim promenama pravila o privatnosti, pošto se našla na nišanu regulatora širom sveta. Meta je na kraju septembra imala 87.314 zaposlenih.

Komentari (0)

Biznis