Biznis vesti

U Beograd stiglo 100 novih autobusa na prirodni gas, Šapić: Vozačima GSP od januara plata oko 100.000 dinara

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

14:41

U Beograd stiglo 100 novih autobusa na prirodni gas, Šapić: Vozačima GSP od januara plata oko 100.000 dinara
U Beograd stiglo 100 novih autobusa na prirodni gas, Šapić: Vozačima GSP od januara plata oko 100.000 dinara - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će plata vozača u GSP od prvog januara biti oko 100.000 dinara. Šapić je odgovarajući na pitanje ima li dovoljno vozača u GSP rekao da ih ima dovoljno i da će njihove plate biti povećane u januaru.

"Od prvog januara će plata vozačima biti 100.000 dinara. Videćemo da li će nam uslovi dozvoljavati da se plate povećavaju i dalje. Kada bih se ja pitao svi ljudi koji rade u komunalnim službama, u obrazovnom sektoru imali bi daleko veće plate", kazao je Šapić na predstavljanju 100 novih autobusa na prirodni gas u Beogradu.

Novi autobusi na 5 najfrekventnijih linija

Gradonačelnik je najavio da će zglobni autobusi s pogonom na komprimovani prirodni gas najkasnije do kraja nedelje biti pušteni u saobraćaj u glavnom gradu. On je na današnjem predstavljanju novih vozila u novobeogradskom pogonu GSP-a precizirao da će se autobusi naći na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama – 17, 23, 31, 65 i 88.

"Zahvaljujući novim autobusima, najstarija vozila će biti povučena iz saobraćaja i tako će prosečna starost voznog parka biti sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda. Novi autobusi znatno će unaprediti kvalitet našeg javnog prevoza, a važno je i da nastavimo da obnavljamo vozni park, što svakako iziskuje znatna sredstva. Ovih sto vozila koštalo je oko 35 miliona evra", rekao je Šapić.

Gradonačelnik je ocenio da je ovo važan dan za Beograđane jer su vozila ekološka i svakako će uticati na smanjenje zagađenja u gradu.

Tanjug/Beoinfo

 

"Ovim pitanjem se trenutno intenzivno bave svi nadležni. Najveći razlog periodičnog većeg zagađenja individualna ložišta, kojih prema procenama ima između 150 i 200 hiljada u Beogradu. Gasifikacija, daljinski i alternativni načini grejanja, ali i dalja nabavka ekoloških vozila za sistem javnog prevoza svakako će dati pozitivne rezultate kao mere za smanjenje zagađenja u gradu", istakao je Šapić.

Nova gasna stanica do kraja marta

Gradonačelnik je naglasio i to da će se vozila puniti kao i sva ostala ovakvog tipa na gasnim stanicama "Kriogasa”, a da će izgradnja javno-privatne gasne stanice u pogonu GSP-a, koja je predviđena za kraj marta, mnogo značiti za sva buduća vozila s gasnim pogonom.

Nova vozila na gas su niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sedišta i 112 mesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica. Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom delu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvetljena su LED svetlima, a grejanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grejanjem. Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i vaj-faj internetom.

Tanjug/Beoinfo

 

"Ovo je važan dan za Beograd i Beograđane. Videćemo da li ćemo biti u situaciji da u naredne sve godine nastavimo da obnavljamo vozni park što bi bilo izuzetno važno, ali to iziskuje i značajna sredstva", kazao je Šapić.

Dodao je da će najstariji autobusi biti povučeni iz saobraćaja, te da će u javnom prevozu ostati oni koji nisu previše stari.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis