Biznis vesti

NBS: I dinarske obveznice uključene u J.P. Morgan indeks

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

20:44

NBS: I dinarske obveznice uključene u J.P. Morgan indeks
NBS: I dinarske obveznice uključene u J.P. Morgan indeks - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Dinarske obveznice Srbije uključene su u indeks J.P. Morgan GBI-EM Global Diversified, jedan od najčešće praćenih indeksa obveznica emitovanih u lokalnim valutama zemalja u razvoju koji pate strani investitori, saopštila je Narodna banka Srbije.

Navodeći da je time ostvaren dugogodišnji san, NBS ističe da je to rezultat domaćeg makroekonomskog okruženja u Srbiji i višegodišnjeg zalaganja na polju razvoja domaćeg finansijskog tržišta.

"Ovo je uspeh na kome smo dugo radili i koji pokazuje kakvo poverenje je Srbija stekla u međunarodnom okruženju", rekla je tim povodom guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ono što se prošle godine moglo naslutiti stavljanjem Srbije na pozitivnu "watch listu", najavljeno u februaru ove godine objavom vesti J.P. Morgan-a da će srpske obveznice biti deo renomiranog indeksa, danas je postalo stvarnost, dodaje se u saopštenju.

"Ponosni smo da je Srbija dostigla nivo razvoja ekonomije i tržišta, ugleda u međunarodnom investicionom okruženju da bude deo grupe zemalja za koju će sada znati gotovo svi svetski ugledni ulagači. Još važnije je što već sada na domaćem finansijskom tržištu direktno osećamo pozitivne efekte ovog uspeha", kaže guverner Tabaković.

Navodi da se ti efekti ogledaju u povećanoj tražnji za dinarskim državnim obveznicama koje su uključene u indeks, što je dovelo do značajnijeg rasta njihove tržišne vrednosti, a tokom protekla dva dana beleži se snažan priliv deviza od međunarodnih investitora.

Tanjug/Filip Krainčanić

Jorgovanka Tabaković

To je, dodaje, bio najznačajniji faktor koji je doprineo da NBS u poslednja dva dana kupi 150 miliona evra na domaćem deviznom tržištu i tako dodatno ojača devizne rezerve naše zemlje.

NBS precizira da će u navedene indekse biti uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti sedam, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine, kao i da ponder dinarskih obveznica u GBI-EM Global Diversified iznosi 0,3%.

"Današnji dan za mene ima poseban značaj, jer smo još jednom nagrađeni za višegodišnji, predani rad na unapređenju domaće ekonomije i finansijskog tržišta. Uključivanje dugoročnih dinarskih obveznica Srbije u renomirane indekse J.P. Morgan predstavlja potvrdu atraktivnosti Srbije kao investicione destinacije", rekla je Tabaković.

Naglašava da je ovim potvrđeno i poverenje stranih investitora u održivost ekonomskih pokazatelja srpske ekonomije, ali i poverenje u održivost sprovođenja odgovornih ekonomskih politika.

U saopštenju NBS se navodi da je Srbija jedna od pet zemalja u okviru ovih indeksa, koji čine obveznice 20 zemalja, a čiji kreditni rejting još nije na nivou investicionog ranga.

"Činjenica da su srpske hartije od vrednosti uključene u ove renomirane indekse samo je potvrda onoga što govorimo poslednjih godinu i po dana, a to je da u krugovima renomiranih investitora Srbija već ima reputaciju zemlje sa investicionim nivoom kreditnog rejtinga", ocenjuje guverner.

Potvrdu izuzetnog interesovanja investitora za ulaganjem u reperne dinarske obveznice koje su uključene u navedene indekse predstavljaju kako promet ovim hartijama na sekundarnom tržištu u prethodnom periodu, tako i cene po kojima su investitori trgovali.

Tako je u junu trgovanje repernim 7G, 10G i 12G povećano dva do tri puta u odnosu na prethodni mesec, a značajna tražnja uticala je da se prinos na ove hartije osetno smanji, posebno u poslednja četiri dana.

"Posebno je značajan trenutak ove odluke, imajući u vidu da dolazi u ambijentu neizvesnosti, koja je na međunarodnim finansijskim tržištima prisutna u poslednjih godinu dana", rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da je ovakva odluka omogućena činjenicom da smo uspeli da očuvamo stabilnost domaćeg finansijskog tržišta u periodu najvećih izazova, čime smo dodatno ojačali kredibilitet u očima uglednih investitora.

Mali: Uključenje obveznica u J.P Morgan indeks veliki uspeh
 

Uključivanje obveznica Srbije u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index) veliki je uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu, ocenio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"J.P. Morgan indeks prate svi ozbiljni profesionalni investitori u svetu, a to znači da će imati Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja. Dosta smo radili na ovome u proteklom periodu, a naročito u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala", istakao je Mali i dodao da je Srbija danas zemlja koja uživa poverenje u međunarodnom investicionom okruženju.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da je ministar ocenio da je Srbija postigla značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, što je doprinelo uključenju srpskih obveznica u renomirani J.P. Morgan Index i ujedno povećalo aktraktivnost domaćeg tržišta i priliv novih investicija.

"Od februara ove godine, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primetan je značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica, stranih investicionih fondova, koji potvrđuju činjenicu koliko je važno biti deo GBI-EM Global Diversified Index", naveo je ministar Mali.



Istakao je da se na ovaj način otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore.

Takođe i da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja, porastao za više od 260 odsto u odnosu na januar, pre nego što je J.P. Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

Mali je naglasio i da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija obavlja kada je reč o razvoju tržišta kapitala, čemu će najviše doprineti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru.

"Ovakva strategija se donosi prvi put, a cilj njenog donošenja jeste da se ubrza razvoj tržišta kapitala, da se unapredi ponuda finansijskih instrumenata i povećaju domaće i strane investicije, što će dalje uticati i na veći rast bruto domaćeg proizvoda", rekao je Siniša Mali.

Naveo je da su osim ove strategije, u proteklom periodu usvojeni i sistemski zakoni koji su takođe usmereni na poboljšanje razvoja tog tržišta.

"Dakle, naš glavni cilj je da srpska ekonomija raste, a visoke stope rasta možemo da dostignemo upravo ukoliko imamo stabilno i razvijeno tržište kapitala", zaključio je Mali.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da pored GBI-EM Global Diversified Index, Srbija ulazi i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i da su u indeks uključene tri dinarske benčmark obveznice sa dospećem 11. januara 2026. godine (RSMFRSD89592), 6. februara 2028. godine 
(RSMFRSD55940) i 20. avgusta 2032. godine (RSMFRSD86176).

Komentari (0)

Biznis