Biznis vesti

Šoškić: Inflacija će verovatno biti dugotrajna, ali ipak na nivou koji je daleko ispod galopirajućeg

Komentari

Autor: Insajder TV/FoNet

28/11/2022

-

23:55

Šoškić: Inflacija će verovatno biti dugotrajna, ali ipak na nivou koji je daleko ispod galopirajućeg
Dejan Šoškić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na brojna poskupljenja, ne može se govoriti o galopirajućoj inflaciji, do nje ima još dosta i te prognoze evropskih ekonomista se neće ostvariti, izjavio je bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić televiziji Insajder.

On je istakao da će inflacija verovatno biti dugotrajna, ali ipak na nivou koji je daleko ispod galopirajućeg, ali je upozorio da je inflacija od 15, 20 i 25 odsto nedopustiva ukoliko želimo da imamo stabilne uslove za privredni razvoj i ako ne želimo da stanovništvo veoma ozbiljno izgubi na kupovnoj snazi.

Na pitanje kako će se aktuelna poskupljenja odraziti na standard građana, s obzirom da je danas najavljeno novo poskupljenje struje i gasa, drugo za 4 meseca, Šoškić je, gostujući na televiziji Insajder, rekao da svako poskupljenje utiče na veće račune i realno manji životni standard, posebno ako prihodi to ne prate.

"Međutim, ta veza između plata i inflacije je nešto što je zapravo vrlo opasno za stabilnost nacionalne ekonomije na srednji i dugi rok, zato što s jedne strane opravdano se traži da plate budu više kako bi se kompenzovao rast cena, ali s druge strane taj rast plata znači i sposobnost da se plate te više cene. Dakle, nema posustajanja na strani kupovne snage za dalji rast cena. I s druge strane, više plate znače i više troškove u formiranju drugih cena, jer svi mi kad primimo platu, mi smo zapravo i trošak za našeg poslodavca koji onda podiže svoje cene, tako da tu imate dva efekta koji utiču na inflaciju, jedan koji dolazi sa strane tražnje, drugi koji dolazi sa strane rasta troškova”, objasnio je prof. Šoškić. 

To nije dobro ne samo s aspekta životnog standarda, već ni sa aspekta sposobnosti stanovništva da svojom potrošnjom podstiče ekonomsku aktivnost, rekao je Šoškić, dodavši da inflacija mora da se obara i da misli da se već zakasnilo s tim.

I Evropa i Amerika trebalo je da reaguju još pre godinu dana, jer je bilo jasno da to nije prolazna inflacija koja je došla na strani ponude, kako se tada najčešće govorilo, kazao je Šoškić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis