Biznis vesti

Nemačka ublažava pravila za ulazak migranata kvalifikovanih za određene poslove

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

15:34

Nemačka ublažava pravila za ulazak migranata kvalifikovanih za određene poslove
Nemačka ublažava pravila za ulazak migranata kvalifikovanih za određene poslove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada saopštila je danas da planira da ublaži zakonska pravila za ulazak migranata koji dolaze iz zemalja izvan EU, a cilj je da se omogući dolazak kvalifikovanih radnika koji su potrebni Nemačkoj.

Vlada se saglasila o nacrtu predloga zakona koji bi pomogao potencijalnim migrantima izvan EU u priznavanju veština i kvalifikacija, kao što su zahtevi u vezi sa znanjem jezika, preneo je AP.

Nedostatak radnika ugrožava ambiciozne planove Nemačke da podstakne uvođenje obnovljivih izvora energije, rekao je novinarima nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Habek je naglasio da se u Nemačkoj godinama znalo da će imati demografski problem, ali da se ništa nije preduzimalo.

Nemački ministar rada Hubertus Hajl rekao je da Nemačka ima da ponudi odlične poslove i da mora da ojača taj imidž u inostranstvu, i ocenio da je u interesu Nemačke da se predstavi kao kosmopolitsko društvo. O zakonskom predlogu, inače, treba da raspravlja i da ga usvoji nemački parlament.

Stručnjaci navode da je Nemačkoj potrebno oko 400.000 kvalifikovanih radnika - migranata svake godine, posebno da bi se popunila slobodna radna mesta u oblasti zdravstvene zaštite, IT i građevinarstva, prenela je američka agencija.

Komentari (0)

Biznis