Biznis vesti

Lučić: Niži roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana od oktobra 2023.

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S.G, I.V.

06/12/2022

-

12:04

Lučić: Niži roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana od oktobra 2023.
Lučić: Niži roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana od oktobra 2023. - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Roming deklaracija između dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana danas u Tirani u okviru samita EU - Zapadni Balkan u cilju snižavanja cena "roming data saobraćaja", predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023. godine, potvrdio je danas za Euronews Srbija u glavnom gradu Albanije generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

On je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao deklaraciju u ime Telekom Srbija grupe, najvećeg telekomunikacionog operatora Zapadnog Balkana.

Dokument će, za operatore koji su ga potpisali kao i za one koji mu u kasnijoj fazi pristupe, predstavljati jaku osnovu i posvećenost operatora, kako iz EU tako i iz zemalja Zapadnog Balkana, daljem radu na definisanju klizne skale za snižavanje cena internet saobraćaja (prenos podataka), koja treba da bude definisana u maju 2023. godine, pri čemu bi se sa primenom nižih cena započelo od oktobra 2023. godine, kažu u Telekomu Srbija.

MTS Promo

 

Nakon pune primene režima "roming like home“ između zemalja Zapadnog Balkana, 1. jula 2021. godine, započete su aktivnosti na značajnijem snižavanju cena rominga i između zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana, naveo je Lučić.

Tu inicijativu je koordinirao Savet za regionalnu saradnju RCC (Regional Cooperation Council) i uz podršku Evropske komisije i Komesarijata za pridruživanje (DG NEAR).

S tim u vezi, održano je par sastanaka između komesara Olivera Varheljija i generalnih direktora operatora zemalja Zapadnog Balkana, na kojima je čelnik Telekoma Srbija jasno izneo podršku i posvećenost toj inicijativi, smatrajući da će povoljnije cene rominga nedvosmisleno predstavljati neprocenjivi benefit kako za ekonomije ovih zemalja, tako i za građane oba regiona, istakao je Lučić.

Rad na samoj Roming deklaraciji koordinirao je Dojče Telekom, koji je tokom 2022. godine na brojnim sastancima okupio više operatora iz EU i iz zemalja Zapadnog Balkana koji su zajednički sa predstavnicima RCC i Evropske komisije radili na usaglašavanju teksta Deklaracije.

U Deklaraciji je jasno definisano da ona ima punu podršku institucija EU i da čini jedan od bitnih segmenata celokupne političke, ekonomske i socijalne integracije zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Krajnji cilj - potpuno ukidanje do 2027.

Savet za regionalnu saradnju RCC je ranije saopštio da je krajnji cilj smanjenje cena rominga na približno isti nivo cena na nacionalnom nivou do 2027. godine. U, međuvremenu, u prvoj fazi fokus je na smanjenju troškova, a ocena je da će smanjenje troškova rominga sa zemljama EU omogućiti bolje uslove za saradnju i podsticaj za poslovanje, ali i za turizam.

Deklaraciju je, kako je rečeno u Tirani, potpisalo 10 operatera, skoro svi iz regiona, osim Vodafona i Ipka, kao i najveći iz EU poput Dojče telekoma. 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da je deklaracija o snižavanju cene i ukidanju rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana prava i konkretna integracija regiona i da će takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojačane.

"To je prava integacija ZB za koju se svi borimo, nije kozmetička stvar, akademska ili filozofska ideja, već prava stvar i sve ćemo više to i da radimo", poručio je Varheji na samitu EU-ZB u Tirani.

Dodao je da roming saobaraćaj treba da bude svima pristupačan, "da mogu da ga svi koriste po cenama koje građani mogu da priušte. 

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel ocenio je da sporazum o smanjenju troškova rominga predstavlja konkretno dostignuće ranijih napora i sastanaka.

Kako je ideja nastala

Inicijativa o uvođenju besplatnog rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana nije novina, a intezivirana je prošle godine. 

U novembru je u pismu koje je potpisalo više desetina poslanika od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen traženo da se ova naknada za roming ukine.

"Države Zapadnog Balkana su dokazale da su pouzdani parteneri EU. Jasno je da će pristupni pregovori sa ovim državama nastaviti još neko vreme kako bi se osigurali svi potrebni kriterijumi. Međutim, važan korak bi mogao da se napravi upravo sada ukidanjem niza barijera romiga, omogućavajući državama Zapadnog Balkana i njihovim građanima da se približe EU", navedeno je tada u pismu. 

Uoči današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan koji je održan u Tirani šefica delegacije Narodne partije Austrije (OeVP) u Evropskom parlamentu Angelika Vincig naglasila je da bi proširenje programa „Roam like at home“ bilo važan korak u približavanju građana Evrope i istovremenu jačanju konkurentnosti Unije. 

Šta je "Roam like at home"

Sistem "Roam like at home" funkcioniše širom Evropskog ekonomskog prostora, koji obuhvata svih 27 zemalja EU, kao i Island, Lihtenštajn i Norvešku. 

Na sajtu Evropskog parlamenta navodi se da ova politika osigurava da Evropljani mogu da pozivaju, šalju poruke i koriste mobilne podatke bilo gde u EU bez dodatnih troškova.

Besplatan roming u EU uveden je 2017, a 2022. godine produžen je na još 10 godina.

"Od uvođenja pravila o romingu kao kod kuće u junu 2017. godine, oko 170 miliona ljudi uživalo je u prednostima da ostanu povezani tokom svojih putovanja širom Evrope, a plaćaju iste cene kao kod kuće. Politika je bila veoma uspešna, na primer, korišćenje podataka u romingu poraslo je 17 puta u leto 2019, u poređenju sa letom pre ukidanja naknada za roming", navodi Evropski parlament. 

Zapadni Balkan i "Roam like at home"

Državljani Srbije već neko vreme imaju mogućnost korišćenja besplatnog rominga u regionu. Režim "Roam like at home" u zemljama Zapadnog Balkana koje uključuju Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju stupio je na snagu u julu prošle godine.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu u oktobru je izjavila da se godinu dana od uvođenja ovog režima vide konkretni rezultati. 

"Ako uporedimo prvu i drugu polovinu 2021. godine, odnosno period pre i posle ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, primećujemo povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od 100 odsto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 odsto", rekla je Bregu.

Ona je dodala da su korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili oko dvostruko više nego 2019.

Osim u državama regiona, u kojima nema naplate rominga, od prošlog leta Srbija ima i zaključen memorandum sa resornim ministarstvom vlade Grčke, prema kojem su smanjene cene rominga za naše građane. 

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.
 

Komentari (1)

laza

07.12.2022 08:19

znači da u evropu nećemo najmanje do 2027.

Biznis