Biznis vesti

Čadež na konferenciji Look up: "Zelena tranzicija utiče na privredu i menja DNK poslovnih procesa"

Komentari

Autor: Z. R.

07/12/2022

-

14:24

Čadež na konferenciji Look up: "Zelena tranzicija utiče na privredu i menja DNK poslovnih procesa"
Čadež na konferenciji Look up: "Zelena tranzicija utiče na privredu i menja DNK poslovnih procesa" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Zelena tranzicija utiče i na privredu i menja DNK načina na koje su poslovni procesi formulisani. Biće sve teže u budućnosti ne razmišljati o tome na koji način utičete na svet oko sebe, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju Look up konferencije na Kopaoniku. On je rekao da kompanije koje ne budu pratile trend zelene tranzicije neće dobiti mogućnost finansiranja, ni da pristupe tržištima i dodao da se u pojedinim evropskim zemljama itekako već targetira i kontroliše ceo proizvodni lanac i uticaj na životnu sredinu i društvo u celini.

On je rekao da je PKS pripremila i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti.

"To je zapravo mapa puta kroz zelenu tranziciju i putokaz državi za donošenje podsticajnih mera. Na globalnom nivou samo mala i srednja moraće da potroše 33 miliona dolara u svoju adaptaciju na zelenu tranziciju do 2050, rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije je dodao da se 95 odsto prerade retkih metala koji idu u bateriju do nedavno odvijalo u Aziji i istakao da trenutno gledamo investicionu revoluciju koja je usmerena ka centralnoj i istočnoj Evropi. On je rekao da se Mađarska do sada najbolje snašla i da će biti odmah iza Nemačke, a ispred Poljske, kada je u pitanju proizvodnja baterija, zbog gigafabrika koje dolaze iz Azije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Samo jedna kompanija ulaže 7,2 milijarde evra u Mađarsku. Srbija ima šansu da bude deo tog talasa, ali je najveći problem, što nismo deo evropskog tržišta i praktično zbog toga kompanije odlaze u druge zemlje, umesto da dođu u Srbiju", rekao je Čadež.

Vujović: Za usklađivanje sa EU potrebno 12,7 milijardi evra

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je rekla da je ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan suštniski povezan sa Zelenom agendom za Zeleni Balkan i da podržava tranziciju, stimuliše ekonomski rast i reforme da bi se Srbija približila tržištu EU. Ona je rekla da je usvojen program razvoja cirkularne ekonomije i najavila da će biti usvojen i niz zakona koji se tiču zaštite životne sredine.

"Sve to potvrđuje našu stratešku implementaciju sa glavnim tekovinama EU. Budžet našeg ministarstva se konstantno povećava. U 2020. godini on je iznosio 2,7 milijardi dinara, a za 2023. godinu iznosi 18 milijardi dinara. Srbiji je potrebno oko 12,7 miliona evra samo za usklađivanje sa propisima EU i to samo u okviru poglavlja 27, a najveći deo tog iznosa su investiciona ulganja", rekla je Vujović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ministarka je navela da je prioritet države i Ministarstva zaštite životne sredine da ukloni sav istorijski otpad na teritoriji Srbije do nultog stanja, čime će se zatvoriti poglavlje nebrige o ovom otpadu, koji je uglavnom nastao u industrijskim postrojenjima preduzeća u stečaju ili u postupku privatizacije pre dvadesetak godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis