Biznis vesti

Neizvesnost posle ograničenja cene ruskog rasa: "Obe strane zatežu konopac", može li da bude ugroženo snabdevanje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

09:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministri energetike članica EU u Briselu postigli su dogovor o ograničenju cene prirodnog gasa od najviše 180 evra po megavat satu. Sporazum će stupiti na snagu 15. februara, ali je dogovorena cena daleko ispod one koju je prošlog meseca predložila Evropska komisija, od 275 evra po megavat času. Stručnjaci za energetiku napominju da je gas potreban svima, a privrednici su zabrinuti povodom mogućnosti da snabdevanje bude ugroženo.

Do dogovora unutar EU je došlo nakon višenedeljnih pregovora o ograničenju cene gasa, što je pitanje koje je dovelo do podele mišljenja unutar Evropske unije. Petnaest članica prvobitno je zahtevalo utvrđivanje opšte gornje granice cene gasa, ali tome su se usprotivile Nemačka i još neke članice. One su smatrale da bi se time ugrozilo snabdevanje, jer bi moglo da se dogodi da isporučioci gas radije prodaju kupcu koji plaća više. Na kraju je usvojeno kompromisno rešenje.

Kako je na konferenciji za medije navela poljska ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva, Nemačka i Danska glasale su za, Holandija i Austrija bile su uzdržane, dok je Mađarska glasala protiv.

A upravo je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio da Budimpešta neće morati da obaveštava ili konsultuje Evropsku komisiju ako želi da izmeni svoj gasni ugovor s Rusijom ako bude odobreno ograničenje cene na nivou EU. Mađarska, koja se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog gasa i nafte, u više navrata se izjasnila protiv ograničenja cene ruskog gasa.

U prvoj reakciji Kremlja na ovu odluku, portparol Dmitrij Peskov rekao je da će Rusiji biti potrebno vreme da odgovori na gasne sankcije, ali da će te mere da budu pripremljene. Kako je dodao, pokušaji Zapada da nametne gornju granicu za cene ruskog gasa zadiru u tržišne mehanizme.

"Ovo je kršenje tržišnog procesa određivanja cena, zadiranje u tržišne procese. Svako pozivanje na utvrđivanje gornje granice cene gasa je neprihvatljivo", rekao je Peskov.

"Videćemo koliko Rusija ima manevarskog prostora"

Tek ćemo videti ruski odgovor na odluku EU o ograničenju cene gasa, kaže za Euronews Srbija profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić. Reakcija Kremlja, smatra, govori da će ruska strana dobro razmisliti o tome i da neće odgovoriti na isti način kao kada je ograničena cena nafte.

"Da li Rusi i koliko imaju manevarskog prostora to ćemo da vidimo. Činjenica je da su od četiri kraka Severnog toka, tri razrušena. Upućuje na to da neće biti jednostavan zaključak, obe strane zatežu konopac, verujem da gas treba svima, za ovu godinu Evropa je zbrinuta ali postoji i sledeća zima. Odgovor ćemo sačekati, neće biti kao za naftu, verujem da će napraviti kompromis jer ekonomija je na prvom mestu", rekao je on.

Euronews

I stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže za Euronews Srbija da svi očekuju reakciju Rusije, ali dodaje i da je činjenica da je predložena cena smanjena na 180 evra po megavat satu svakako loša vest, naročito za velike evropske ekonomije.

"Pod pritiskom politike velike industrije će patiti, pre svega nemačke industrije koji su se borile protiv ove odluke", rekao je on dodajući da ne zna kome ovakva odluka može da donese koristi.

"Kao kontinent smo u velikom problemu, sada su gasna skladišta puna, ali ona će se isprazniti tokom zimskog perioda. Nemačka industrijska kompanija, konferederacija italijanske indstrije ultimativno traže da se takve odluke ne odnose", rekao je Zdravković i dodao: "Ne ulazeći u karakter rata u Ukrajini i svega što se dešava jednostavno industrija, privrednici su bili protiv ovakvog odluka. SAD takvu odluku nisu donele".

A da li će se i kako ova odluka preliti na Srbiju, Zdravković ističe da sve što je dobro u Evropi uglavnom se preslika i na nas, a sve što je loše "još i brže".

"Magična" granica

U poređenju s ranijim godinama, veleprodajna cena prirodnog gasa na referentnoj berzi TTF (Title Transfer Facility) u Holandiji ove je godine delimično bila deset puta veća. Sada bi trebalo da bude ograničena na 180 evra po megavat satu, ali samo ako se ta cena na TTF drži tri dana uzastopce. Osim toga, da bi se primenio mehanizam za ograničavanje, cena na TTF mora da bude 35 evra veća nego na sličnim berzama za tečni zemni gas širom sveta, piše Dojče vele.

Ako će taj mehanizam da dovede do smanjene prodaje gasa Evropi i da ugrozi snabdevanje, cena bi opet trebalo da bude prepuštena formiranju na tržištu. Naime, ponuđači nisu prisiljeni da nude gas na TTF.

Nakon dugih pregovora, ministri su se saglasili se oko granice od 180 evra po megavat-satu – trenutna cena je inače 115 evra. U novembru je cena u proseku bila ispod 100 evra. U avgustu, kada je na tržištima nastupila panika zbog obustave isporuke ruskog gasa, cena je skočila na skoro 350 evra.

Rast cena počeo je u jesen 2021, jer je zbog rasta konjunkture nakon popuštanja pandemije korona-virusa povećana i potražnja. A onda su ruski rat protiv Ukrajine i obustava isporuke ruskog gasa privremeno prouzrokovali nestašicu i doveli do ogromnog skoka cena. U međuvremenu se stanje na tržištu stabilizovalo zbog smanjene potražnje i punih državnih skladišta gasa.

Stručnjaci smatraju da je na proleće moguć ponovni rast cena, jer će tada skladišta opet morati da se pune. Tada bi došlo do primene mehanizma za ograničavanje cene, navodi DW.

Ovaj mehanizam trebalo bi da se primenjuje od 15. februara. On nije povezan s nacionalnim ograničenjima koja su pojedine članice EU uvele na svojim tržištima. U Nemačkoj će ubuduće država da subvencioniše 80 odsto prošlogodišnje potrošnje. Drugim rečima, ne ograničava se nabavna cena gasa, nego prodajna direktnim potrošačima. Razliku u ceni plaća država. U Španiji je ograničena cena gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije. To se finansira povećanjem nameta koji plaćaju svi potrošači struje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis