Biznis vesti

Cene gasa na berzama na silaznoj putanji: Spušta ih blaga zima i vremenska prognoza za praznike

Komentari

Autor: Bloomberg / Tanjug

22/12/2022

-

12:12

Cene gasa na berzama na silaznoj putanji: Spušta ih blaga zima i vremenska prognoza za praznike
Cene gasa na berzama na silaznoj putanji: Spušta ih blaga zima i vremenska prognoza za praznike - Copyright EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

veličina teksta

Aa Aa

Cena prirodnog gasa u Evropi je u padu peti dan uzastopno, pošto meteorolozi predviđaju da će temperature ostati blage, a pri tome su i zalihe u skladištima gasa obilne.

Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) opala je na holandskoj gasnoj berzi za 5,1 posto na 92,75 evra po megavat-satu na trgovanju u 10:12 časova, prenosi Bloomberg.

Na britanskom tržištu, cena gasnih fjučersa je pala danas za 5,6 procenata, dodaje njujorška agencija ne precizirajući tačan iznos.

Cene gasa u Evropi su na silaznoj putanji u poslednje dve nedelje zahvaljujući blagom vremenu koje je smanjilo potražnju za gasom. Pored toga, industrijska potrošnja gasa, koju su visoke cene gasa u ranijem periodu godine već zauzdale, smanjena je ovih dana što je uobičajeno tokom sezone praznika.

Snabdevanje tečnim prirodnim gasom (LNG) je i dalje snažno, ka severozapadnoj Evropi plovi flotila tankera, a Nemačka pokreće dva nova uvozna terminala, dodaje se u tekstu.

Ipak, trgovci pomno prate tržišne prilike zbog eventualnih signala o zaokretu isporuka gasa, jer je razlika u cenama između Evrope i Azije i dalje tesna. Američki izvoznici LNG-a smatraju da će prodaja u februaru biti podjednako isplativa u oba regiona, dok će u Evropi biti unosnija u martu, navodi Bloomberg. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis