Biznis vesti

Nova pravila za igru "Uzmi račun i pobedi": Država deli 10 stanova u nagradnom fondu od 1,7 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

23/12/2022

-

13:50

Nova pravila za igru "Uzmi račun i pobedi": Država deli 10 stanova u nagradnom fondu od 1,7 miliona evra
Tanjug/ Rade Prelić - Copyright Tanjug/ Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija predstavio je danas nova pravila nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" koja će se odvijati u digitalnom formatu preko mobilne aplikacije. On je objasnio da će aplikaciju za android, ajfon ili Huavej telefone građani moći već danas da preuzmu sa interneta, pomoću njega da skeniraju QR kod fiskalnog računa i već od ponoći da ih šalju. Dodao je da je u nagradnoj igri tiket za izvlačenje jbilo koji račun pojedinačno sa bilo kojim iznosom, jer više nema uslova da se šalje 10 računa.

Naglasio je da se mogu slati računi sa QR kodom izdati od 1. maja kada je stupio na snagu Zakon o eFiskalizaciji. Mali je rekao da će prvo izvlačenje dobitnika biti u subotu 28. januara, a poslednje 25. februara i da ukupan nagradni fond novog ciklusa igre "Uzmi račun i pobedi" čini 10 stanova vrednih 1,7 miliona evra.

On je dodao kako skenirane račune ne treba čuvati i naglasio da svaki od njih ostaje u igri za svako sledeće izvlačenje, čime se povećava mogućnost da bude izvučen u nekom od narednih kola. Ministar je rekao da se na svakoj aplikaciji može otvoriti do pet naloga, odnosno da ukupno pet građana može da koristi jednu aplikaciju, kako bi se omogućilo da starijim sugrađanima koji nisu vični upotrebi smart telefona neko mlađi otvori nalog i šalje račune za nagradnu igru u njihovo ime. 

Za učešće neophodan mobilni telefon 

Pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Saša Dulić objasnio je jednostavan postupak registracije preko aplikacije "Uzmi račun i pobedi". Potrebno je uneti broj mobilnog telefona, ime i prezuime, adresu i broj lične karte, a onda na mobilni osobe koja je poslala svoje podatke stigne SMS poruka sa kodom za aktiviranje aplikacije. Dulić je naglasio da je zato neophodno da građanin koji se prijavljuje ima bilo kakav mobilni telefon, a da nalog može da otvori i na tuđem telefonu i da preko njega šalje QR kodove računa.

Unsplash

 

"Nakon završene registracije uključite kameru na telefonu, skenirate QR kod i on je istog trenutka prijavljen za nagradnu igru. Ukoliko je račun zgužvan, pa ga nije moguće skenirati, podaci sa računa se mogu uneti ručno. Nema ograničenja broja računa koji šaljete", naglasio je Dulić.

Stiglo 13 miliona koverata

Mali je odgovarajući na pitanje novinara rekao da ne može da proceni koliki je dosadašnji finansijski efekat nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", ali je izneo podatke iz kojih se posredno može zaključivati o koristi kolju je donela republičkom budžetu. 

"Prethodno iskustvo je da smo imali 130 miliona računa, to je bilo 13 miliona koverata, a ukupna vrednost poslatih računa je 90,9 milijardi dinara sa pripadajućim PDV-om od 13,8 milijardi dinara", rekao je Mali.

Ocenio je da je najveći efekat nagradna igra imala na svest građana o potrebi da uzmu fiskalni račun i na taj način pomognu državi da se izbori sa sivom ekonomijom, kako bi se obezbedila sredstava za škole, bolnice i druge zajedničke potrebe.  

"Kada govorimo o povećanju budžeta za narednu godinu od 195 milijari dinara, da vam kažem da je najveći deo tog uvećanja  iz PDV-a, ali ne zbog inflacije,  nego zbog porasta prometa na malo. To govori i o tome da je životni standard građana porastao", istakao je ministar.  

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Naveo je da su javne finasije stabilne, jer na računu budžeta ima preko 300 milijardi dinara, da će do kraja godine stopa rasta biti preko 2,5 odsto i podsetio da će 1. januara penzije biti povećane za još 12,2 odsto, plate u javnom sketoru za 12,5 procenata, a minimalna zarada za 14,3 odsto. 

Mali je dodao da ne sumnja u pozitivne efekte nastavka nagradne igre, jer će jedan od njih biti dalje podizanje svesti građana o potrebi suzbijanja sive ekonomije, a drugi je nastavak procesa digitalizacije javne uprave i uvođenja elektronskog poslovanja koje je već pokazalo odlične rezultate. 

"Ogroman rad je uložen u ovu aplikaciju, kao i u sisteme eFiskalizacija i eFaktura i oni rade bez greške i bez pada sistema.  Već danas imamo 200.000 korisnika sistema efaktura koji radi bez greške", naglasio je Mali.

NALED: U nagradnoj igri učestvuje 40 odsto građana

Predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Zoran Daljević pozdravio je napore Ministarstva i Poreske uprave da digitalizuju poslovanje u Srbiji i što imamo prvu digitalnu nagradnu igru. 

"Istraživanja IPSOS-a pokazuje da u nagradnoj igru učestvuje 40 odsto građana Srbije. Iz ciklusa u ciklus interesovanje je raslo, a prethodne godine je poslati rekordnih 130 miliona računa. Građani su prošle godine svaki drugi račun uzeli u malim trgovinama ili u kioscima, gde je i njaveći rizik od neizdavanja računa", rekao je Daljević.

Naveo je da podaci NALED-a pokazuju da obim poslovanja u sivoj zoni opada i da je neophodno da vlada usvoji novi program borbe protiv sive ekonomije kako bi se takav trend zadržao i u uslovima krize.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Dodao je da će NALED uz pomoć GIZ-a i Ministarstva finasija podstaći male trgovce da uđu u besplatan program otvaranja terminala za bezgovotivnsko plaćanje na 25.000 prodajnih mesta, čime će se dodatno iz prometa isključiti gotovina kao "moneta sive ekonomije".

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković naglasila je da ta instuticija organizacijom nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" šalje jasan znak da ne želi u svom radi da koristi samo represivne mere, već želi da motiviše građane da zajedno izgradimo društvo u kome će svi jednako poštovati poreske propise.

Navela je da je novim modelom fiskalizacijie obuhvaćeno  150.000 poreskih obveznika sa oko 220.000 maloprodajinih objekata i da se dnevno u Srbiji izda preko 10 miliona fiskalnih računa.
Marković je pozvala građane da učestvuju u novom ciklusu naradne igre i tako pomognu normalnom funkcionisanju države i zadovoljavanju zajedničkih potreba.

Komentari (0)

Biznis