Biznis vesti

Brnabić: Pred Srbijom su tri ključna izazova u sledećoj godini

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

15:45

Brnabić: Pred Srbijom su tri ključna izazova u sledećoj godini
Brnabić: Pred Srbijom su tri ključna izazova u sledećoj godini - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da će sledeće godine tri glavna izazova biti ekonomska situacija, energetika i stabilnost, odnosno nestabilnost na ovim prostorima. Brnabić je, posle konferencije "Talenti na okupu", odgovarajući na pitanja novinara, kazala da će ekonomska situacija na evropskom kontinentu biti još teža što duže bude trajao rat u Ukrajini.

Prema njenim rečima, naša ekonomija je direktno vezana za ekonomiju država članica EU, posebno i pre svega Nemačke.

"Ukoliko tamo bude recesije, ukoliko bude teška situacija, onda i mi imamo izazove u tom smislu", kazala je Brnabić.

Kao drugi izazov, premijerka je navela energetiku, ističući da je sigurno da će sledeća zima biti još teža od ove.

"Već se spremamo za sledeću zimu na razne načine i dodatnim podizanjem naših termokapaciteta. Mi ćemo do sledeće zime imati još jednu termoelektranu od 350 megavata, ali i dodatnim podizanjem naših gasnih elektrana, i pokušaćemo da dobijemo više energije sa manjom potrošnjom gasa", navela je Brnabić.

Kako kaže, do sledeće grejne sezone biće završeno i spremno sve za dobijanje i toplotne i električne energije makar u nekoj meri iz otpada - deponija Vinča.

"Tako da će, recimo, samo za Beograd od sledeće godine otprilike pet odsto konzuma električne energije biti pokriveno spaljivanjem otpada u Vinči, 10 odsto domaćinstava toplotnom energijom iz Vinče", navela je premijerka.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Govoreći o trećem izazovu - sveukupnoj stabilnosti, odnosno nestabilnosti na ovim prostorima, Brnabić se nada da će se naći način da Priština počne da poštuje sve sporazume, što bi značilo za dalje pregovore Beograda i Prištine i poštovanje prava Srba na KiM.

"To bi pomoglo uspostavljanju stabilnosti. Ne mislim da Aljbin Kurti ima apetit za to, niti želju. On ima ambiciju da izazove ratne sukobe i nadam se da će biti dovoljno razuma da se takve stvari izbegnu, ali nedopustivo je pretiti nasilnim uklanjanjem barikada, jednostavnije je ispoštovati prava Srba", poručila je premijerka.

"Prodaja imovine PIO fonda po zakonu"

Premijerka je rekla da je sada PIO fond finansijski održiv, kao i da se sve u vezi sa PIO, kao i prodaja njegove imovine, radi u skladu sa zakonom. Brnabićeva je na pitanje novinara, po kom osnovu država prodaje imovinu ovog fonda ispod tržišne cene, rekla da je upitno šta to znači ispod tržišne cene i da je uverena da se sve što se radi po tom pitanju i radi u skladu sa zakonom.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Pitanje šta je za vas tržišna cena, ona koju bi vi voleli da bude, a i mi bismo voleli da bude što bolja ili ono što na tržištu možete da dobijete. Verujem da se imovina PIO fonda prodaje po zakonu, a ako imate drugačije informacije molim vas pokrenite procedure, ako imate osnovana sumnju da se radi nešto suprotno zakonu", rekla je Brnabić.

Dodala je da su za ovaj fond ranije dotirana ukupna sredstva, kada je zaposlenost bila 29,5 odsto, ali da je poslednjih godina PIO postao održiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis