Biznis vesti

Vesić: Ove godine se završava izgradnja šest deonica na auto-putevima

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

13:20

Vesić: Ove godine se završava izgradnja šest deonica na auto-putevima
Vesić: Ove godine se završava izgradnja šest deonica na auto-putevima - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva  Goran Vesić izjavio je da uprkos krizi u svetu neće stati gradnja auto-puteva u Srbiji i najavio da će u 2023. biti završeno šest deonica. Pri kraju su radovi na gradskom auto-putu od Novog Beograda do Surčina, na beogradskoj obilaznici do Bubanj Potoka, a završava se i deonica "Miloša Velikog" do Požege, Moravski koridor do Kruševca, auto-put od Rume do Šapca, kao i Sremska Rača - Kuzmin.

Vesić je rekao, u intervjuu Tanjugu, da će do početka juna biti završena obilaznica oko Beograda od Straževice do Bubanj Potoka i da će onda celokupni tranzit biti izmešten iz centra grada.

"Posle predstoji da ugovorimo poslednjih 31 kilometara od Bubanj Potoka do Pančeva, što će obuhvatiti i gradnju drumsko-železničkog mosta na Dunavu kod Vinče", rekao je Vesić.

Vesić je najavio da će u martu biti završena brza  saobraćajnica odnosno gradski auto-put između Novog Beograda i Surčina od osam kilometara, koji će omogućiti lakši i brži izlaz na auto-put "Miloš Veliki".

Kada je reč o Moravskom koridoru, to jest auto-putu od Pojata do Preljine koji će spojiti koridore 10 i 11 (Miloš Veliki), Vesić kaže da će u 2023. biti završene dve deonice, prva do kraja marta od Pojata do Makrešana kod Kruševca u dužini od skoro 19 km i krajem septembra do Koševa kod Kruševca, kojima će se povezati Kruševac  sa niškim auto-putem.

Vesić je naveo da će  biti završen i auto-put Ruma - Šabac do kraja 2023, kao i deonica "Miloša Velikog" od Pakovraće do Požege, sa dva velika tunela - Laz, gde će jedna cev biti probijena  već tokom januara, a druga u februaru, kao i tunel Munjino brdo, gde će jedna cev biti probijena u julu i druga u avgustu.

Požega će biti raskrsnica auto-puteva

"Radićemo i dva auto-puta od Požege ka Kotromanu na granici sa Republikom Srpskom i u 2022. je završeno projektovanje, kao i auto-put od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom. Požega će biti raskrsnica tri auto-puta", naveo je Vesić.

U 2023, kaže, biće završen i auto-put Sremska Rača - Kuzmin u dužini do 19 km, sa mostom na Savi sa četiri trake, koji će zameniti stari most. To će biti deo auto-puta ka Sarajevu i veza sa auto-putem Beograd - Šid, dodao je Vesić.
Podseća da se u Srpskoj radi deonica od Rače prema Bijeljini. Kada je reč o prugama, Vesić ističe da se intenzivno radi na brzoj pruzi od Novog Sada do Subotice, koja bi trebalo da bude gotova u avgustu 2025.

"U 2023. potpisaćemo ugovor za izgradnju brze pruge Beograd - Niš, koja će omogućiti u 2028. ili 2029. da imamo brzu prugu između Niša i Budimpešte. Potpisaćemo i ugovor za rekonstrukciju barske pruge kroz Srbiju, na delu od Valjeva do Vrbnice i time ćemo potpuno uraditi naš deo pruge Beogad - Bar", rekao je Vesić i podsetio da je pruga već obnovljena na delu od Resnika do Valjeva.

MGSI/Đorđe Krstić

 

Očekuje da tokom ove godine počnu pripremni radovi na brzoj pruzi Beograd - Niš, kao i pravi radovi na barskoj pruzi između Valjeva i Vrbnice.

Očekujem  da ćemo 2023. potpisati ugovor za rekonstrukciju pruge Stalać - Kraljevo - Rudnica preko KiM, dodao je Vesić i napomenuo da su to sve samo najvažniji infrasturkturni projekti koji će biti realizovani.

Kazao je da je u planu i gradnja još jednog mosta na Dunavu  u Beogradu, kod Ade Huje, ali da će početak realizacije tog projekta zavisiti od toga da li će biti dovoljno novca u budžetu.

Vesić dodaje da se to odnosi i na druge projekte i napomenuo da je zaršeno projektovanje deonice Požega - Kotroman, zatim da se radi projekat za celu deonicu auto-puta od Požege do Boljara, kao i da je na revizionoj komisiji projekat za gradnju auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, a projektuje se i auto-put "Vožd Karađorđe", od Mladenovca i Aranđelovca do Bora.

Prema rečima  Vesića, u 2023. će početi da se gradi i brza  saobraćajnica Kragujevac - Mrčajevci u dužini od skoro 60 kilometara, koja će preko Gruže omogućiti izlaz na auto-put "Miloš Veliki",  a oko 20 km će biti obilaznica oko Kragujevca.

Ministar dodaje da se planira i gradnja auto-puta "Smajli", od Nakova kod Kikinde do Bačkog Brega kod Sombora.

"Realizacija ovih puteva zavisi koliko će novca biti u budžetu, ne može sada da se proceni koliko će novca otići vanredno na energente. Ne može sa sigurnošću da se kaže i da li ćemo ući u  ugovaranja za gradnju novih puteva ili će to morati da sačeka narednu godinu", rekao je Vesić.
Istakao je da kriza, ipak, nije uticala ni na jedna projekat u toku, kao ni na gradnju Beogradskog metroa koji ide po planu.

MGSI/Đorđe Krstić

 

"Radi se i Fruškogorski koridor, zatim auto-put Niš - Merdare, auto-put prema Velikom Gradištu i Golupcu. Grade se i u Novom Sadu dva mosta, kod Petrovaradina i kod Šodroša...", naveo je Vesić.

Kada je reč o metrou naveo je da će u 2023. Kinezi početi "krticama" da kopaju cev za metro i da će se taj projekat odvijati punom parom. Vesić je najavio i da će beogradski aerodrom "Nikola Tesla" na proleće, sa novim terminalom, biti spreman da primi do 15 miliona putnika.

Ocenio je da će najveći izazov u 2023. biti kako da se zadrži dosadašnji nivo investicija i započnu nova ulaganja u vreme krize. Dodaje da je u periodu između 2008. i 2012. godine Srbija uložila u kapitalne projekte ukupno 1,2 milijarde evra i ističe da će se u 2023. uložiti tri puta više samo u jednoj godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis