Politika

Vožnja trotineta biće regulisana zakonom po ugledu na zemlje EU, vozači ne smeju biti mlađi od 14 godina

Komentari

Autor: FoNet

28/12/2022

-

13:32

Vožnja trotineta biće regulisana zakonom po ugledu na zemlje EU, vozači ne smeju biti mlađi od 14 godina
Vožnja trotineta biće regulisana zakonom po ugledu na zemlje EU, vozači ne smeju biti mlađi od 14 godina - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je, u pisanju izmena odredbi zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) koje se tiču upotrebe električnih trotineta koristila iskustva evropskih zemalja, jer je Evropska unija svakoj državi dala da uređuje svoje propise u toj oblasti, izjavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije (USP) pukovnik Slaviša Lakićević.

On je, na javnoj raspravi o nacrtu izmena ZOBS, rekao da su od početka godine, od 60 prijavljenih incidenata u kojima su učestvovali vozači trotineta, samo tri bila sa pešacima, dok su u ostalima ili sami pali, ili su imali kontakt sa vozilima.

U 2021. godini bilo je 71 takav događaj, a od toga po dva sa pešacima i biciklistima, naveo je on.

Pomoćnik načelnika USP pukovnik Zlatko Belencan je objasnio da se u toj službi još od 2019. godine, kada je došlo do povećanja upotrebe trotineta, razmišljalo kako to regulisati i čekali su da se vidi šta će EU da kaže, a posebno se želeleo da se zakonom zaštiti najmlađa populacija, jer je od početka godine 12 dece učestvovalo u tim nesrećama.

Opredelili smo se za prevenciju. Želimo da ovo vozilo uvedemo u regularne tokove, istakao je Belencan.

On je objasnio da je predloženi nacrt izmena zakona, a javne rasprave su već održane u Nišu i Novom Sadu, doprinos da se bezbednost saobraćaja podigne na viši nivo i da se zakon "upodobi" životu, da se konstruktivnim raspravama dođe do najbolje pravne norme, koja će biti prihvatljiva za sve.

Pomoćnik načelnika USP pukovnik Vladan Nikolić precizirao je da se u nacrtu izmena zakona predviđa da snaga električnog trotineta ne sme da bude veća od 0,6 kilovata, brzina maksimalno 25 kilometara na čas i težina do 35 kilograma.

Vozači električnih trotineta će, ako zakon bude usvojen, smeti da koriste biciklističke i biciklističko pešačke staze i trake, kao i trotoare ako tih staza nema, a brzina će im tad biti srazmerna onoj kojom hodaju pešaci.

Predviđeno je i da smeju da se kreću kolovozom ako nema trotoara, ali samo na onim delovima gde je bezina vozila ograničena na 30 kilometara na čas, moraće imati svetloodbojni prsluk, a kolovoz će, osim na biciklističkoj stazi, morati da prelaze gurajući trotinet pored sebe.

Izmene zakona predviđaju i da trotinetom ne sme upravljati osoba mlađa od 14 godina, a da oni starosti do 18 moraju obavezno da imaju na glavi biciklističku zaštitnu kacigu, kao i da svi moraju sa sobom da nose dokumentaciju o tom "mikromobilnom vozilu", iz koje se vide tehnički podaci - snaga motore, maksimalna brzina i težina.

Na trotinetu je, kako je predviđeno, zabranjeno voziti drugu osobu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija