Biznis vesti

Popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU u decembru 84 odsto, veća od prosečnih rezervi

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

23:51

Popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU u decembru 84 odsto, veća od prosečnih rezervi
Popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU u decembru 84 odsto, veća od prosečnih rezervi - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos pokušajima Rusije da zbog rata koji se vodi u Ukrajini ugrozi zalihe gasa u Evropskoj uniji, popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU u decembru iznosi 84 odsto i veća je od prosečnih rezervi u periodu od pre četiri do šest godina, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

"Imamo prilično dobru poziciju i popunjena skladišta gasa za početak ove godine, međutim ne smatramo da je to razlog za samozadovoljstvo. Znamo da će ova godina i nadalje biti izazovna. Što više ulažemo u energetsku efikasnost, smanjujemo upotrebu energije. Što više podstičemo obnovljive izvore energije, to ćemo biti manje zavisni od gasa, što utiče i na cene električne energije i globalno zagrevanje", rekao je portparol Evropske komisije Tim Mekfi novinarima, preneo je AP.

U strahu od nestašica gasa države članice EU počele su još prošle godine da prave zalihe i nivo zajedničkih rezervi gasa popeo se do septembra prošle godine na 82 odsto, nešto više od planiranih 80 odsto, podseća se u izveštaju AP.

Zbog porasta cena gasa potrošnja je opala za 20 odsto u periodu od avgusta do novembra.

Reagujući na sankcije EU zbog rata u Ukrajini, Rusija je prošle godine pooštrila gasnu politiku prema Evropi.

Pre nego što je predsednik Vladimir Putin krajem februara prošle godine naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu, ruski gas je činio je 40 odsto ukupnih količina koje se uvoze u Evropu, dok danas čini jedva oko devet odsto.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis